03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Къде какво кълве по родните водоеми към 20 април

riba mrezha

Водоемите в равнинната част на страната вече са под забрана, затова ще наблегнем на информация на тези от 500 до 1500 метра н. в., както и на попаднали­те в разрешителния списък.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Платиките от „тежка категория“ към 17 април да палят страстите и да са основна цел за фидеристите в двата най-посещавани участъка на язовира – при устието и в Шипочанския залив. Като разнообразие идват и бабушки, особено в района на Багера и Римския мост, по брега под Самоковско шосе. Каракуди също вече се ловят, но като че ли са по-редки. Рибари от „постоянното присъствие“ споде­лят, че по-едрите платики се държат на дистанция и се из­исква максимално далечно замятане с фидерните въдици.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Към 17 април се хваща по някоя американска пъстърва на яз. “Доспат”, но няма сигурен улов, по-скоро слуката е епизодична. Доста по-вероятно е сега да се натрупа актив от костури. Раираните хищници не са особено претенциоз­ни. Ще вземат и живо рибе за стръв, налитат и на червеи, особено ако мястото се подхранва периодично. Преоб­ладават костури от средна големина, а понякога може да изненадат и доста едри парчета. От мирните риби първо бабушките излязоха на светло след зимните пости, а малко по-късно ще се активизират и каракудите.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Имаше някакви симптоми на по-ранно пролетно раздви­жване на рибите в средногорския язовир, но априлските студове им пресякоха ентусиазма. Стигна се до открове­ни разочарования сред рибарите. С оглед на всичко това е рисковано да се изтъкват актуалните изяви на един или друг вид риба, понеже ден с ден не си приличат. И все пак, с бабушки и платики ще се получи някаква занимавка поне при риболов на плувка. Има и резервен спасителен вариант – уклеи.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

В разрешената брегова ивица на язовира, в участъка от южната страна на стената и в продължение на 3 км до северната част на малката дига, се събират доста рибари в търсене на занимавка с предимно дребна риба. Лови се най-вече на плувка и на фидер, а в живарниците попадат бабушки, каракуди, костури, уклеи. По-ценните мирни риби (шарани и амури) ще се очакват по-натам с началото на ля­тото.

БАЛАСТРИЕРА ЧЕПИНЦИ

Ако друга риба не се отзове, поне с така наречения тра­пезен уклей ще се получи приятен риболов на плувка. Стига само да се подава по малко рехава захранка. Но на тази софийска баластриера има други потенциални клиенти по това време – платики, каракуди, бабушки, костури.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!