27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Над 50 хил. дванайсетокласници на задължителните матури тази година

uchenici

Заявления за допускане до изпита по български език и литература, който ще е на 19 май, са подали над 50 хил. дванайсетокласници, съобщи министерството.

И тази година изпитът, през който минават всички ученици в България, за да получат дипломата си за средно образование, ще включва 40 задачи с избираем отговор, кратък свободен отговор и разширен свободен отговор (създаване на текст от четири-пет изречения). Последната задача е за създаване на аргументативен текст (интерпретативно съчинение или есе). Максималният брой точки на държавния зрелостен
изпит е 100, а минималният, за да бъде приет за издържан – 30 точки, припомнят от образователното ведомство.

На втория задължителен държавен изпит, който е по избор на учениците, се очаква да се явят близо 49 хил.
зрелостници. Той е насрочен за 23 май. Над 25 хил. от завършващите ще отидат на изпит по профилиращ предмет, като за поредна година най-голям е интересът към матурата по английски език. Заявленията по данни на министерството са:

  • английски език – над 12 хил.
  • за биология и здравно образование – 2628
  • за география и икономика – 2588
  • за математика – 1732
  • за философия – 1483.

Повече от 23 хил. младежи ще се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, като предпочелите да защитават дипломен проект са почти равен брой на избралите теоретичен и практически изпит по професия.

Да положат допълнителна матура са поискали над 2400 зрелостници. Най-много са избрали предметите математика, английски език, биология и здравно образование. Допълнителните матури по желание ще са в периода 26 – 31 май.

Заявления за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури през сесия май-юни са подали общо 272 зрелостници, уточняват от министерството на образованието. От предстоящата сесия май-юни 2023 г. на тези изпити могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали учебен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, но искат да валидират компетентностите си по профилиращия предмет. Най-много са желаещите да положат изпит по английски език, профилирана подготовка – 112.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!