23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В областта : 10 болни чакат бъбречна трансплантация

bubreci

Пазарджик. Световният ден за борба с бъбречните заболявания е световна здравна инициатива, която е посветена на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания.

Тази година се отбелязва на 9 март и е под надслов „Бъбречно здраве за всички“

Приблизително всеки десети жител на планетата има хронично бъбречно заболяване. Очаква се в световен мащаб това да стане петата по честота причина, която води до по-ниска продължителност на живота.
В България хората с различна степен на бъбречно увреждане надвишават 700 хил., което е около 10-12 % от населението на страната.

60 са бъбречно болните пациенти, които три пъти седмично са на хемодиализа в диализния център на Нефрологично отделение на МБАЛ-Пазарджик.

От тях 32 са жените, а 28 са мъже. Най-дългогодишният пациент е 47-годишна жена, която се лекува над 20 години. Най-възрастният пациент е 87г. мъж, а най-младата пациентка е 40-годишна жена.
10 са болните с хронична бъбречна недостатъчност, които чакат за трансплантация на бъбрек  и са включени в листата на Евротрансплант. От тях четирима са мъже, а 6 са жените. В листата са и две жени и 1 мъж, които не са на хемодиализа.

В края на миналата година в Турция успешно е трансплантиран 21-годишен младеж от Велинград, който е бил на диализно лечение в отделението в продължение на 1 година.

Началникът на Нефрологично отделението д-р Росица Робова се надява и през тази година да има техни пациенти, които да имат възможност да бъдат трансплантирани.

Д-р Робова отново апелира за профилактика на бъбречните заболявания. Тя съветва поне веднъж годишно да се правят профилактични прегледи при нефролог и допълва, че болните с хроничен обострен пиелонефрит не трябва да пропускат дори два пъти годишно консултация със специалист, а пациентите с бъбречна недостатъчност трябва да следят състоянието си още по-често и да посещават лекар поне 4 пъти в годината.

Тя съветва болните със захарен диабет и високо кръвно налягане да контролират стойностите на кръвната захар и кръвното налягане до 120/80. Пациентите с бъбречни заболявания се увеличават и на първо място сред тях са диабетиците, хипертониците също са по-застрашени от увреждане на бъбреците, както и пациентите с бъбречно-каменна болест.

„Бъбреците са жизненоважни органи за всеки човек, които засягат цялостната функция и здраве на тялото, включително сърцето и кръвното налягане и трябва много внимателно да се грижим за тяхното здраве. Ако се хванат навреме много бъбречни заболявания са лечими“, категорична е д-р Росица Робова.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!