29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Българите зад граница вече могат да подават заявления за гласуване онлайн

Бюлетина гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) отвори системата за подаване на електронен формуляр за гласуване в чужбина. Всички желаещи да гласуват извън страната е необходимо да попълнят личните си данни, както и да посочат държавата и мястото, където искат да упражнят правото си на вот.

Подаването на заявление се извършва основно с цел разкриване на допълнителна секция, като условие за това е да бъдат събрани минимум 40 заявления. Крайният срок за това изтича на 7 март. Въпреки че на изборите на 2 април ще бъдат разкрити автоматично голям брой секции в чужбина – вероятно над 750, дори и за тях е важно да се подават заявления, за да бъдат вписани гражданите в избирателния списък и така да бъде улеснен изборният процес в деня на вота.

На този етап не се предвижда и ограничение на броя заявления, които могат да бъдат изпращани от един IP адрес. Миналата седмица (15 февруари) от проруската партия „Възраждане“ поискаха лимит на броя заявления заради опасения, че от един IP адрес могат да се подават хиляди заявления. Тогава от изборната комисия отговориха, че едва след като имат официална информация по случая, ще може това да бъде обсъдено и взето решение. Говорителят на комисията Цветозар Томов обаче изрази лично мнение и каза, че според него ограничението за едно заявление от 1 IP адрес е „прекалено рестриктивно“ и може да засегне големите семейства.

След приключване на процеса по подаване на заявления до 11 март ЦИК ще трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции и броя на избирателните секции във всяко място.

ВАЖНО! За вота на 2 април ще бъдат „автоматично“ разкрити голям брой секции в чужбина. Дори за тях е важно да подадете заявление, за да присъствате в избирателния списък. Така няма да се налага дописване и процесът по гласуване ще бъде ускорен.
Източник : / https://www.dnevnik.bg

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!