19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Никола Личков с мил жест към Гимназията

su_sv_kl_ohridski

Пещера. Скулпторът Никола Личков подари на СУ „Св. Климент Охридски“ своя пластика на патрона на училището. Поводът – че е възпитаник на това учебно заведение (випуск 1959 г.).

Металната скулптура е придружена с трогателно писмо, в което Н. Личков пише:

До седми клас аз бях един нормален добър ученик, обаче внезапно от заболяване оглушах и това попречи на нормалното ми обучение. Наложи се даже да повтарям седми клас. Продължих обучението си, но при изключителни трудности. Как да усвоиш материала, като не чуваш обясненията на преподавателите, особено по математика и немски език… Горе-долу се справях благодарение на тогавашните преподаватели Душкова, Константинов, Терзиев, Маринов, но особена благодарност имам към класната ръководителка Галанова, с основна заслуга да завърша гимназията и да мога след това да следвам в Художествената академия.

Отдавна чувствах необходимост с някакъв жест да изразя благодарността си към гимназията и се радвам, че сега реализирам намерението си.

Никола Личков има самостоятелни изложби в Пещера, в Кипър, както и в галерията на СБХ в София. Участвал е в представителни изложби на българските художници в Италия, Австрия, САЩ.

Автор е на паметниците на Петър Мишев и Васил Мулетаров в Пещера.

Ръководството на СУ „Св. Кл. Охридски“, учителите и учениците отправят искрени благодарности към Никола Личков и му пожелават още дълги години творческо вдъхновение!

 

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!