26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Синята къща в Стария град възвръща своя блясък

kushta pavliti plovdiv

Пловдив-Пещера. Започва реставрацията на още една знакова къща в Старинен Пловдив – къща „Павлити“, наричана още Синята къща, съобщи http://www.marica.bg.

„Предстои ни да възстановим мазилките и да изпишем трите фасади по оригинал. Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възстановен и при него няма проблем. Актуалната реставрация засяга само фасадите, които в момента са обрушени“, каза пред „Марица“ инж. Константин Константинов. Поръчката трябва да приключи в срок от 294 календарни дни. Заложената за ремонта сума е 149 966,03 лева без ДДС. Автор на проекта е реставраторът Никола Стоянов.

Консервационно-реставрационните дейности, изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство, трябва да приключат не по-късно от 15 декември 2023 г.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе.

Тя е построена около 1849-1850 година и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). Архитектурата на къщата е забележителна със своите оригинални елементи – полукръгли отвори на прозорците, железни капаци, цялостно издаване на етажите навън, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена декорация. С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Сградата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност от „национално значение“. Пре​з годинит​е използвана като представителна приемна на Комитета за изкуство и култура, помещавали са се и Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.marica.bg

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!