26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещера отбеляза светъл юбилей на читалището

Пещера. Читалище „Развитие- 1873“ отбеляза подобаващо 150-годишнината от своето създаване. За да ознаменува годишнината, културната институция е подготвила богата програма, която включва концерти, театрални постановки, поетични вечери с участието на творчески групи от града и гост артисти.

„ С песен да сътвориш безсмъртие“ на групата за автентичен фолкрол „Родопчани“, започна реализирането на празничната програма и изяви. Тя ще продължи до 14 януари. Групата е с 20-годишно творческо присъствие в града, областта и страната. Художествен ръководител е Павел Куцев.

Той е учил е в СМУ ( НУФИ ),, Широка лъка’’. Завършва ВМПИ – гр. Пловдив, днес АМТИИ ,, Проф. Асен Диамандиев’’ със степен магистър, специалност ,,Изпълнител и преподавател по народни инструменти и народно пеене, ръководител на битови състави’’.

Куцев е дългогодишен преподавател в СМУ Широка лъка по народно пеене, вокални ансамбли, РФА, оркестрация, инструментознание и диригент на представителния хор при училището с множество концерти, участия в конкурси и прегледи на музикалните училища.

Учител по музика в гр.Пещера и художествен ръководител на ВГ“Чучулига“, ВГ“Перистера“ и ВГ“Родопчани“  в НЧ“Развитие-1873“.

Групата е носител на званието “Представителен ансамбъл” на Националната секция на ЦИОФФ – България  .

За да почетат юбилея в залата на читалището пристигнаха кметът Йордан Младенов и неговите заместници, интелектуалци, граждани и гости на Пещера. Градоначалника поздрави пещерци със „заслуженото право да се гордеят с историята на своето родно читалище“. Той пожела на творческите екипи здраве, нови успехи и награди.

В празничния концерт участваха ВГ“Чучулига“, солистите  Петя Билбилева, Вилислава Коларова, Валентин Кичуков, Стефани Анчева и др. Участие в празничната изява вписа и етноформация „Шопска сюита“, както ВГ „Перистера“ и сборна формация.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!