30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Без хранителни добавки в меда

med

Етикетът на пчелния мед трябва да посочва страната или страните на произход, където е бил добит продуктът.

Това е записано в наредба, приета днес от Министерския съвет. Разпоредбите не са нови, а са прецизирани и съобразени с промените в европейското и националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

С наредбата се определят изискванията към състава, характеристиките, наименованията на пчелния мед и към етикетирането на продуктите.

Когато пчелният мед се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за консумация от човека, не се допуска добавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или добавянето на друго освен пчелен мед. 

med

Пчелният мед не съдържа несвойствени за състава му органични и неорганични примеси, няма чужд вкус или мирис, признаци на начална ферментация, изкуствено предизвикани промени в киселинността и не трябва да е бил нагряван по начин, който да разрушава или значително да деактивира естествените му ензими. Поленът и съставките, характерни за пчелния мед, с изключение на филтрирания пчелен мед, не се отстраняват, освен когато това не може да се избегне при пречистване. 

При етикетирането на пчелен мед се спазват изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на ЕП и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за предоставянето на информация за храните на потребителите и на Наредбата за предоставянето на информация на потребителите за храните, приета от Министерския съвет и обнародвана в ДВ през 2021 г., уточняват от „Дондуков“ 1.

Промените целят да ограничат нарушенията и да се повиши ефективността на извършвания контрол. 

Предвижда се постановлението да влезе в сила в 14-дневен срок от деня на обнародването му в „Държавен вестник“, тъй като е необходим срок за запознаване и адаптиране на бизнес операторите и контролния орган към изискванията на наредбата.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!