25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Истинската Снежанка се е казвала Мария

snezhanka

Скоро германците показаха в музей надгробния камък на баронеса Мария София фон Ертал, за която се смята, че е първообраза на Снежанка.

Родена на 15 юни 1729 в Лор на Майн, Бавария, тя е дъщеря на земевладелеца от 18 век, принц Филип Кристоф фон Ертал, и съпругата му, баронеса фон Батендорф. След смъртта на майка й, принцът се жени повторно за Клаудия Елизабет Мария фон Венинген, графиня на Райхенщайн, за която се говори, че мрази доведените си деца. В замъкът, където живеят, днес музей, е имало огледало, известно с гладката си повърхност – нещо силно нетипично за огледалата от онова време. Затова и го наричали „говорещото огледало“ – защото винаги показвало „истинско“ изображение.

Spieglein

„Говорещото огледало“ днес в музея Spessart в Лор на Майн

Джуджетата от приказката пък се свързват с близкия миньорски град Бибер, който се намира между седем планини. По най-тесните тунели на мините могли да минат само нисичките миньори, които носили ярки шапки – точно както често са представяни джуджетата. Стъкленият саркофаг на Снежанка може да се дължи на известната стъклообработка в района, а отровната ябълка – на отровните растения, които растат в Лор.

Това е най-популярната версия за произхода на приказката на Якоб и Вилхелм Грим „Снежанка и седемте джуджета“. Но освен нея има и две други.

Nicolas_Poussin-La_Mort_de_Chioné

„Смъртта на Хиона“, от Никола Пусен, 1622, Източник: commons.wikimedia.org

Ученият Греъм Андерсън сравнява приказката с римската легенда за Хиона, записана в „Метаморфози“ на Овидий. Името й на гръцки означава „Сняг“, а в легендата разказва как тя е обикната от Меркурий и Аполон. Меркурий използва магия, за да я приспи и след това я изнасилва. В последствие Аполон, който я навестява същия ден след като слънцето се скрива, също я изнасилва. В резултат на това Хиона ражда близнаци. И понеже е обект на симпатиите на не един, а цели двама богове, тя започва да твърди, че е по-красива от богинята Диана, заради което Диана я убива като забива стрелата си в езика й.

Margaretha von Waldeck

Маргарита фон Валдек

През 1994 немският историк Екард Сандер публикува своята книга „Schneewittchen: Märchen oder Wahrheit?“ („Снежанка: приказка или истинска история?“), в която Сандер твърди, че образът на Снежанка е базиран на живота на Маргарита фон Валдек, дъщеря на граф Филип IV и първата му съпруга, Маргарет Цирксена. Според документацията на град Бад Вилдунген, тя била известна с красотата си. От 1539 тя имала много стриктна мащеха, Катарина фон Хацвелт. През 1549 Филип праща дъщеря си в двора на Мария Унгарска, сестра на римския император Карл V. Нейното присъствие там е с цел да подобри отношенията между императора и баща й и така да помогне за освобождаването на Филип I, който е в затвора за участието си в Шмалкалденска война.

В двора на Мария редица високопоставени личности се съревновават за ръката на Маргарита. За жалост, според писмата й до татко, здравето й се влошава през следващите няколко месеца и тя почива на крехката възраст от 21 години през март 1554. Предполага се, че е била отровена.

Филип V притежава няколко мини за мед, където работят основно деца. Това кара Сандер да смята, че седемте джуджета са базират на тях. Жилищата на децата са в градчето Бергфрейхайт, днес част от Бад Вилдунген, което нарича себе си Schneewittchendorf (букв. от немски: „Снежнобелия град“). Децата там, подобно на джуджетата в приказката, живеят по 20 в едностайни къщи.

 

 

 

 

 

Източник : / https://chr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!