29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина проф. Христо Мермерски

svesht

Почина проф. Христо Мермерски – автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина.

Снимка: архив БНР

Тъжната вест съобщи синът му Йонко Мермерски във фейсбук страницата си.

„Скъпи мои приятели, днес избраната от Господ величествена траектория на живота на моето татенце – Професор Христо Минков Мермерски достигна своя край. Нека пътят на баща ми към светлото му небесно царство бъде озарен със светлина, както бе слънчева и светла днешната сутрин, когато той си тръгна от нашия свят“, пише Йонко Мермерски.

Поклонението ще е в петък, от 11:00 часа, в църквата „Св. София“ в столицата, съобщава още Йонко Мермерски.

Проф. д-р Христо Мермерски е роден на 24 юли 1934 г. в село Ботево, област Враца. През 1962 г. завършва Селскостопанската академия в София със специалност „Растениевъдство“. Специализирал е във Великобритания, Италия и САЩ. Защитава докторат в София на тема: „Ресурсоикономисващи и почвозащитни технологии в земеделието“.  Защитил е дисертация и в Русия, в Москва.

От 1957 г. проф. д-р Христо Мермерски работи в областта на природната и народната медицина. През 1996 г. завежда катедра по агромениджмънт в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Преподавал е в университети в САЩ, Европа, Судан, Етиопия, Египет, Иран, Ирак.

През 70-те години на 20 век проф. д-р Христо Мермерски е заместник-министър на земеделието. В продължение на шест години е бил съветник по селскостопанските въпроси в Посолството на България в САЩ. Бил е заместник генерален директор на „Агрокомплект“, както и заместник-председател по наука и трансфер на технологии на Националния аграрно-промишлен съюз.

През м. април 1997 г. проф. д-р Христо Мермерски е удостоен със званието „Изтъкнат лидер на света в областта на дипломацията, науката, образованието и международните отношения“ във Вашингтон, САЩ.

Проф. д-р Христо Мермерски е автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Издал е 13 книги в областта на лечебните качества на над 200 храни и билки заедно със сина си д-р Йонко Мермерски /БТА/

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!