29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ЖП гарата в Брацигово стана на 85 години

gara relsi

Брацигово. Влаковете са най-добрият приятел на повечето пътници или така е било до преди 20 -тина години. Извивайки се през красиви пейзажи, влаковете се считат за един от най-добрите начини да опознаете красотата на заобикалящата ни действителност. А ЖП гарите сами по себе си са вече атракция, а не необходимост както преди. Те са проектирани така, че на много места, особено в малките населени места у нас, са най- представителната постройка.

Гарата в бунтовния град, на 12 декември става на 85 години…За построяването на железопътна линия Пазарджик – Пещера или гара Кричим – Пещера се заговаря още през 1923 г. През 1934г. правителството констатира, че линията Пловдив – Панагюрище е нерентабилна и затова решава да спре работата по новостроящата се линия гара Кричим – Пещера. Строежът е подновен отново, когато в министерския кабинет влиза Георги Кюсеиванов от Пещера.

Тържественото откриване става на 12 декември 1937 г.

В този слънчев, но мразовит ден цялото Брацигово излиза на гарата, за да посрещне първия влак. Точно в 2 часа следобед той пристига по спомени на очевидци управляван от цар Борис Ⅲ.
В момента, когато брациговските първенци и духовници поднасят на Негово величество  благодарности, старият участник в Априлското въстание Петър Златков наглася черешовия топ и произвежда силен изстрел.

След кратък престой влакът потегля за Пещера.Това събитие внася нов тласък в икономическото и стопанско развитие на Брацигово, селата от бившата Пещерска околия, както и на тези от Пловдивско, край които минава линията.И днес ЖП гара Брацигово, макар и превърната в спирка от 2015 година, продължава да посреща и изпраща и малкото останали ентусиасти предпочели услугите на релсовия транспорт.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!