29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Борис III управлява влака при откриването на жп линията до Пещера

gara.

Пещера. На 12  декември 1937г. е открита новопостроената жп линия по направление гара Кричим (днес град Стамболийски) – гара Пещера. В Пещера се извършват големи приготовления за откриването на новата линия. Общината ангажира двама видни художници- пещерецът Веселин Г. Стайков /1906-1970/ и софиянецът Александър Занков, за да подготвят украсата на града.

Те изработват макети на две арки- едната на гаратавтората  в началото на дн. площад „България“, украса на сградата на Общината и банкетната зала /читалищния салон/. Поканата е графика а В. Стайков със старата часовникова кула и новият ЖП мост с преминаващ по него влак.

Ремонтират се и се боядисват в кремав цвят всички централни сгради в града. Арката на гарата носи надпис „Чрез техника и труд към благоденствие“, а тази на площада със златни букви „Добре дошъл царю“, а върху страничните колони царските вензели.

Поканени са всички пещерци да присъстват на тържеството. Тук идва министърът на финансите Кирил Гунев, министърът на обществените сгради и благоустройството инж. Спас Ганев, гл директор на БДЖ Борис Колчев, гл. директор на Пощите Георги Янков, директорът на печана Никола Балабанов, директорът на трудова повинност  полк. Д. Николов, директорът на полицията Григор Преславски, столичният кмет иж. Иван Иванов, журналисти, кореспонденти, висши служители, всичко около 300 души, пише Анастас Пунев в своя Енциклопедичен речник Пещера.

На гарата, украсена със зеленина и национални знамена е издигната внушителна арка с надпис “ През градината на България към Родопите“

От двореца в Кричим пристигат цар Борис и принц Кирил с малка свита. Пловдивският епископ Харитон отслужва молебен, гл. директор на БДЖ прави кратък отчет на строителството и Царя с кратко слово прерязва лентата. Влакът тръгва за Пещера. Спира на всички гари пълни с народ да приветстват високите гости, произнасят се кратки слова и приветствия.

На гара Брацигово са възпроизведени два топовни салюта от черешовото топче на Иван Йеремиев и Петър Златев – живи въстаници от Априлската епопея. По трасето до Пещера поздрави огласят пътя на Царя. Журналисти твърдят, че при пристигането си в Пещера е имало 10 000 души. Влакът пристига под звуците на „Шуми Марица“. Началникът на Пловдивският гарнизон полк. Марков прави рапорт пред Царя пред строена почетна рота.

На подиум издигнат пред локомотива на композицията Царят произнася реч, на която отговаря министърът на железниците, пощите и телеграфите М. Йовев.С ордени и медали са наградени 72-ма строители на линията. Тържеството се предава по Радио „София“, нещо необичайно и рядко по това време. Всички се отправят към града.

Пред арката пещерската девойка Недка Анг. Стайкова / 1919-1985 /, облечена в национална носия поднася хляб и сол на Царя, а кметът Нейко Т. Личев /1904-1959 / гоприветства с кратко слово. В местата Община Царя се среща със служители, общински съветници и граждани. Следва посещение в домът на Г. Кьосеиванов за ва види неговата майка.

Оттук към 13:30 часа, Царят, принцът и адютантът полк. Жечев отпътуват за двореца Кричим.Гостите и видни пещерски граждани заминават в залата на читалището на банкет.

По случай откриването на линията се пътува с намаление от София, Пловдив, Пазарджик и Асеновград от 10 до 14 декември1937г. Пръвият редовен пътнически билет до Пловдив се купува от Симеон Д. Паликаров /1893-1985/. Цената на билета е 36 лева. Установяват се три влака от Пловдив и за Пловдив.

 

 

Източник : / Анастас Б. Пунев -„Енциклопедичен речник Пещера“

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!