05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

115 години СУ „Св. Кл. Охридски“

gimnazia 115 g

Пещера. Пещерската гимназия отбеляза 115-годишния си юбилей с вълнуващ спектакъл, който показа основните моменти от миналото и настоящето на най-заслужилото пещерско училище.

Снимка : peshteraprim

Спектакълът започна със сценка, пресъздаваща заседанието на Градския общински съвет през 1907 г., на което се взема решение за откриване на гимназиални класове.

Снимка : Валентин Стоянов

Учениците актьори убедително пресъздадоха създаването на Гимназията като следствие от развитието на град Пещера и от духовните стремежи на пещерци.

Снимка : Валентин Стоянов

Следващата част върна публиката в годините до 1989 г. под формата на кинопреглед – напълно в духа на тогавашната епоха.

Снимка : Валентин Стоянов

Последваха сценки, в които учениците представиха знакови часове и учители от миналото – по физическо възпитание с Димитър Ангелов, по физика с Матей Терзиев, по музика и по литература. Изпълнителите бяха бурно аплодирани, а по-възрастните зрители се пренесоха с умиление в ученическите си години. Последната сценка върна присъстващите в 1985 г., когато в час по физика другарят Терзиев показа на учениците „Правец 18“ и ги увери, че компютърните технологии трайно ще навлязат в живота на всеки.

Снимка : Валентин Стоянов

Последната част на спектакъла показва сбъдването на тези пророчески думи. Тя беше под формата на празнична емисия на ученическата телевизия ТИЙН ТВ. Рубриките в нея: „Обновяването на материалната база“, „Ученическият съвет“, „Постижения“, „Любопитно“ и „Времето“ показаха съвременното състояние на училището. Най-забавна беше прогнозата за времето над Гимназия – динамично и променливо, повлияно от учителски циклони и ученически антициклони:

Снимка : Валентин Стоянов

„Слоестата облачност от изпитвания ще обуславя периодично ниското атмосферно налягане, но на нея ще се противопоставя мощно слънчево греене от спортни и музикални занимания, които ще нормализират температурите и ще водят до затопляне.“

Снимка : peshteraprim

След поздравленията от кмета на община Пещера Йордан Младенов, на началника на РУО Пазарджик г-жа Дулчева последва слово на директора на СУ г-жа Павлинка Шопова-Начкова. Тя благодари на предишните директори – г-жа Маринска, г-жа Кълвачева и г-жа Атанасова, че е наследила от тях прекрасни и умни ученици, чудесен колектив от знаещи и можещи учители, модерна сграда.

Снимка : Валентин Стоянов

 

Спектакълът завърши с „Многая лета“ в изпълнение на всички участници.

Валентин Стоянов

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!