26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Евровизия: Само зрителите ще избират песните финалисти, ще гласуват и неучастващи държави

scena koncert

Песенният конкурс „Евровизия“ обяви значителни промени в механизма за гласуване през следващата година.

Премахват се професионалните журита, които досега оценяваха песните и изпълнителите на полуфиналите. Това означава, че единствено телевизионните зрители ще избират финалистите.

За първи път ще се разреши зрители от държавите, които не участват в конкурса, да гласуват. Този ход се предприема, след като беше установено, че шест журита са си разменяли гласове на тазгодишния конкурс в Торино, Италия – припомня Би Би Си. Тогава организаторът на конкурса – Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) – открити и оповести, че има нередности при гласуването за Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино. Тези гласове бяха заменени с обща оценка, изчислена на база резултатите на други държави със сходен вот. Така в крайна сметка конкурсът беше спечелен от украинският „Оркестър Калуш“, а британският певец и текстописец Сам Райдър зае второто място.

През 2023 г. домакин на събитието ще бъде Ливърпул. Войната осуети домакинството на Украйна.

Професионалните журита се състоят от професионални автори на песни и представители на музикалната индустрия. Те съществуват поне от второто издание на песенния конкурс на „Евровизия“ през 1957 година. Следва да се има предвид, че системата за гласуване по време на първия конкурс никога не е била разкривана. По настоящата система оценките от професионалните журита се комбинират с резултатите от публичното гласуване и така се определя победителят. Тази практика ще продължи и на финала, се казва в съобщението за медиите на ЕСРТ.

Разрешаването на зрителите от неучастващи страни да гласуват ще отрази „глобалното въздействие на събитието“, уверен е изпълнителният ръководител на конкурса Мартин Остердал. „Всеки, който гледа шоуто, където и да живее по света, може да гласува за любимите си песни.“ Онлайн гласовете от „останалата част на света“ ще бъдат сумирани и превърнати в точки, които ще имат същата тежест като една участваща държава в двата полуфинала и финала.

Вкусовете на публиката често се различават значително от тези на журито. Тази година Украйна спечели с огромно мнозинство телевизионно гласуване на финала, като получи 439 точки, но остана четвърта в гласуването на журито със 192 точки. Сам Райдър беше любимият изпълнител на членовете на журито и получи 283 точки, но се нареди на пето място при зрителите.

37 държави ще участват в конкурса догодина. България, Черна гора и Северна Македония се оттеглиха поради повишените разходи за участие. Русия беше изключена от тазгодишното издание на конкурса след нахлуването си в Украйна. Очаква се страната да бъде изключена и през 2023 г.

Българският дебют на „Евровизия“ е през 2005 година.

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!