28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:47, 21 ноември 20221min

21 ноември е честван като Световен ден на поздравите

nazdrave

21 ноември е честван като Световен ден на поздравите за първи път през 1973 година. Тогава той е своеобразен отговор на военния конфликт между Египет и Израел. Инициативата е на Майкъл и Брайън Маккормик от щата Небраска, които смятат, че така ще покажат безумието на войната и ще привлекат вниманието върху последствията от засилваненото на международното напрежение. Те отварят пощенска кутия 15592 в Бевърли Хилс, Калифорния. Там всеки може да изпрати своето послание за мир, както и да поздрави с мечтата за един по-добър свят 10 души по свой избор.

Инициаторите вярват, че всеки в целия свят, независимо кой е и с какво се занимава, може да допринесе за установяването на мир. Най-обикновените лични поздрави за световния ден стават послания до лидерите, като ги насърчават да използват силата си за общуване и преговори, вместо за провокиране на конфликти.

Сега пощенската кутия е само един от начините да се изпрати писмото за мир. Инициативата има интернет страница, която и днес подканя да изпратите e-mail. Адресът е www.worldhelloday.org.

Всеки може да участва в Световния ден, просто като поздрави десет души.

Това показва важността на личната комуникация за запазване на мира.В сайтът можете да видите оригиналните послания на хора като Далай Лама, Майка Тереза, Стиви Уондър и други над 100 световно известни личности.

Всеки може да участва в Световния Ден на Поздравите просто като поздрави 10 души. Това е символ на важността на личното общуване и на убеждението, че от всекиго зависи живота на всички.

Невъзможно е, освен ако не преследвате Книгата на Гинес, да се научите да казвате „здравей“ на всички езици – думичката я има в поне 2796 езика и се използва от близо 7 милиарда души всеки ден. Ето обаче няколко по-типични.

* Японски – конничи уа

* Диалект абенаки – квай-квай

* Соломоновите острови – кели фара

* Чероки – о-си-йо

* На чичева в Малави, ако поздравяваш мъж – мони бамбо, жена – мони май

* На креолски, Доминиканската република, – бонжу

* На хърватски – бог

* На чешки – ахой

* На датски – хей

* На Островите Фиджи – була уро

* На Хаваите – алоха и велина

* На хинди – намаскаар, намасте

* На шанхайски – нон хо

* На шведски – морснинг

* На африкаанс – хаай

* Баварски и австрийски германски – грюс гот

* Арабски – мараба

* На Бахамите – хейело

* На арменски -барев и парев, барев дзе

* В Конго – мамбо

* На ямайски – уа-гуаан

* На панджаби – сат сри акал

* В Сенегал – селам алейкум

* На суахили – джамбо и хабари

* На турски – мерхаба селам

* На зулуски – саубона

* На анголското наречие кинбунго – ка

* На иврит – шалом


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!