18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отбелязахме 195 години от рождението на виконтеса лейди Странгфорд

leydi strangford_1

Радилово.  Среща посветена на 195 годишншната от рождението на лейди Емили Странгфорд се проведе днес в пещерското село. Срещата се състоя благодарение на Кметство Радилово и Община Пещера. Събитието е вписано в Културния календар на Пещера.

Снимка : peshteraprim

Гости на срещата бяха Йордан Младенов- кмет на община Пещера и неговата заместничка Гълъбина Карамитрева, Мария Ангелова- кмет на с. Петрич, Илия Македонски- зам.-кмет на община Златица, Радка Кочева- експерт РЕКИЦ. Участие в срещата взеха представители на РИМ- Пазарджик, исторически музей Перущица, ИМ-Карлово, представители от читалищата в с.Петрич, община Златица, Радилово.

Снимка : peshteraprim

Участниците в срещата поднесоха цветя пред паметната плоча на англичанката, която обичаше българите – виконтеса Странгфорд.

Снимка : peshteraprim

Участниците във форума бяха запознати с факти случили се преди 146 години под формата на сведения, писма и други документи публикувани през 1876г. в българския и чужд печат.

През 2005г., НЧ „Зора-1903“ в Радилово реализира проект „Да си спомним и съхраним делото на лейди Странгфорд“ с подкрепата на Община Пещера, РИМ Пазарджик и РБ „Никола Фурваджиев“ Пазарджик. Проектът продължи три месеца, в които трябваше да бъдат издирени 102 документа по боблиографска справка отразяващи делото на лейди Странгфорд в Българи, за да бъде създадена постоянна експозиция и документален филм.Открити са 70 документа. Вече 15 години от създаването на експозицията продължават да бъдат събирани сведения и информация за нейното дело.

Снимка : peshteraprim

На срещата бяха поканени за участие представители от 6-те населени места в които са построени болници и изследователи на делото на лейди Странгфорд.

Снимка : peshteraprim

След потушаване на Априлското въстание през 1876 г., в Европа се инициира кампания в защита на българското население. Лейди Емили Ан Странгфорд е английската аристократката, която се заема с едно благородно дело: да изгради шест болници, които тя успява да оборудва със събраните от нея близо 30 хиляди британски лири.

Снимка : peshteraprim

Една от тези болници се намирала в Радилово, както и в Батак, Перущица, Панагюрище, Карлово и в село Петрич. Емили осиновява шест български момичета и ги води със себе си в Англия с идеята да им осигури образование и след това те да се завърнат обратно тук, за да станат учителки.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!