22 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Над 450 диабетици са преминали през Първо вътрешно отделение през 2022г.

diabet

Пазарджик. 454 диабетно болни са преминали през Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик от началото на 2022г до сега.

Най-младият пациент с диабет, който е лекуван е на 18 г., а най-възрастната пациентка е на 92г.

Данните бяха огласени по повод Световния ден за борба със захарния диабет-14 ноември.

Той се чества от 1991г., а датата е избрана неслучайно, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест  през 1921 г. изолира инсулина от панкреаса на куче. Откриването на инсулина и използването му за лечение на диабета е най-великото откритие в историята на захарния диабет. Първата инжекция инсулин е направена през януари 1922 г. на 13-годишен пациент, който благодарение на откритието живее още 14 години.

„Захарният диабет е определен като социално значимо заболяване, поради високата честота, с която се среща. Разпространението му придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души и броят им продължава да се увеличава. На  всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от него. Стряскаща е и статистиката в България, която отчита над половин милион пациенти, болни от диабет, но по-стряскащото е, че 40% от тях дори не знаят, че страдат от тежкото заболяване.“, обясни началникът на отделението д-р Николай Стоянов, който заедно с д-р Десислава Василева и д-р Михаил Чолаков проведоха беседа с диабетно болни в Центъра за обучение на пациенти със захарен диабет .

DSC 0567Иван Колчаков от Пазарджик е от пациентите с новооткрит диабет. Той разказа, че преди две седмици отива на профилактичен преглед за това , че му съхне устата, при който му откриват високи нива на кръвната захар. Постъпва в Първо вътрешно отделение и сега очаква лечение. „Всяко заболяване, което се открие по-рано се лекува по-лесно. Ако ми изпишат хапчета ще е по-добре, но ако съм на инсулин ще е по-сложно“, разказа Иван. Според него грешното хранене е една от причините да развие захарен диабет.

DSC 0557

Силяна Кръстева от с. Семчиново е дългогодишен пациент на отделението. От 2004г. си поставя инсулин по 4 пъти дневно. „Налага се да спазвам специален хранителен режим. Не ям ориз, картофи, сладки неща“, обясни диабетичката, при която заболяването е наследствено. „Животът с диабет е труден и трябва да се внимава много какво се консумира“, допълни Силяна.

„Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието“, предупреди д-р Николай Стоянов. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.
Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият тип диабет. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.
Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%.

DSC 0562

Лечението на заболяването е комплексно и включва, както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. И при двата типа диабет е необходимо да се спазва хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Колкото по-рано започне лечението, толкова усложненията от диабета са с по-малки последствия. От съществено значение е да се знае, че добрият контрол на кръвната захар би могъл да забави процеса още на ниво предиабет. Изследванията категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!