28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Вълчите празници за пещерци започвали на 14 ноември

vulci

Пещера. От 14 ноември пещерци отдавали голямо значение на Вълчите празници. Те продължавали до 21 ноември. През това време жените в града не бивало да споменават думата вълк или да вършат някаква женска работа. Съгражданите ни вярвали, че с почитането на този празник  вълците няма да правят пакост по добитъка.

Друга забрана, която се е спазвала, е да не се излиза извън дома след залез слънце и да не се изхвърля пепел от огнището на двора. Ако все пак мъжът излезе извън дома, жената вдява след него 3 пъти червен конец.

Една легенда разказва, че Архангел Михаил навързал вълците и ги повел след себе си. Затова вълчите дни са прикрепени към неговия празник. На края ос­танал само Куцият вълк, който се почита на осмия ден (16 ноемв­ри), известен като Вълча Богородица. Нейната празничност се определя от митологич­ния образ и реалната заплаха от вълка за сто­паните и: тяхната стока.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!