28 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Народното събрание : България ще окаже военна помощ на Украйна

narodno sabranie

Народното събрание одобри окончателно проекта, според който България ще окаже военна помощ на Украйна. (Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна). „За“ гласуваха 175 депутати, „против“ 49 – от БСП и от „Възраждане“, „въздържали се“ – 1, от ПП.


След гласуването БСП вдигнаха листове, на които пишеше: „Не на оръжията! Мир!“

В приетото решение е записано, че до месец Министерският съвет трябва да извърши преглед на наличното въоръжение и техника, за да е ясно какво можем да предоставим.

На служебния кабинет се вменява отговорност да подмени дареното въоръжение със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи.

Атанас Славов от „Демократична България“, който е един от вносителите на проекта, акцентира върху практическите възможности за укрепване на отбранителните ни способности: „Има също ангажимент за това, когато даваме наше въоръжение и техника на Украйна, да ползваме възможностите за заместваща техника и заместващо въоръжение“, заяви Славов.

Даниел Митов от ГЕРБ – съвносител на проекта, каза, че страната ни има съюзнически отговорности: „България, искам да припомня, не е неутрална държава. Членове сме на НАТО и Европейския съюз. Тези ценности трябва да бъдат бранени както във времена на мир и благоденствие, така и тежки времена. Не може да искаме само меда, а когато някой тръгне с жилото, ние да бягаме“.

От БСП заговориха за „коалиция на войната“ между бившите коалиционни партньори „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с ГЕРБ и ДПС в отговор на обвинения, че са част от „коалиция хартиена бюлетина“.

БСП е партия на мира, каза Корнелия Нинова: „И смятаме, че българският национален интерес е да не предоставяме оръжия, защото това ще направи страна в конфликта“, допълни лидерът на сациалистите.

Сходни аргументи и предупреждение, че на практика оставаме беззащитни, изтъкна и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов: „Ние говорим за предоставяне на малкото ни останало въоръжение и буквално вкарването на България във войната“, отбеляза Костадинов.

Дебатите продължиха около пет часа, като депутатите удължиха и работното си време до приключване на точката за оказване на военна и техническа помощ за Украйна. Предложението беше направено от ГЕРБ, а срещу него гласуваха представителите на БСП и „Възраждане“ – тези формации, които се противопоставиха на предоставянето на такава помощ.

Още за дебатите:

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви: „Ние осъдихме тази война. Ние помагаме на жертвите от агресията и смятаме, че българският национален интерес е да не предоставяме оръжия, защото това ще ни направи страна в конфликта. Искаме този български национален интерес да впишем в европейския и световния ред.“

Тя се противопостави на твърдението, че БСП е в коалиция „хартия“ заедно с ГЕРБ и ДПС и на свой ред се обърна към бившите си коалиционни партньори от ПП и ДБ дали с подкрепата за предоставяне на военна помощ за Украйна не влизат в „коалиция на войната“ с тези две формации. В отговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов отговори: „И аз бих искал да започна с един призив – естествено, всички ние сме политици, естествено, всички ние хвърляме по едно око на възможността да се задават избори и се занимаваме с предизборна реторика, но все пак, когато става дума за толкова сериозни неща, е добре да не използваме политиките на страха“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че ще подкрепи проекта за решение, защото геополитическата ориентация на страната не бива да се поставя под съмнение. Той се присъедини към призива за мир:

„Тя каза, да има мир в Европа и в света, а аз искам да припомня думите на великия Ататюрк: „Мир в страната. Мир в света“.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов напомни, че страната ни не е изпращала оръжие дори по време на Втората световна война: „Сега в момента България уж се управлява от българи, а ние говорим за предоставяне на малкото ни останало въоръжение и буквално вкарването на България във войната, защото няма какво да се лъжем, това ще е следващата крачка и нека да го кажем ясно от тази трибуна.“

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!