26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:19, 28 октомври 20221min

Осветеното Архиерейско наместничество в Пещера и историята му

Пещера. На 26 октомври, Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. вмчк Димитър“, по случай големия християнски празник – Димитровден.

Снимка : peshteraprim

С владиката съслужиха: Величкият епископ Сионий, викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на ПДАиС “Свв. Кирил и Методий”, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Любомир Траянов – архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Марко Марков – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеноиконом Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Славчев, свещеници от Пловдивска епархия и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Снимка : peshteraprim

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

В същия ден беше осветена и новата сграда на Архиерейското наместничество в Пещера, която се намира в двора на едноименната църква.

Снимка : peshteraprim

По думите на митрополит Николай, тази сграда ще е „място в което ще се събират хора сеячи на Божието слово“. Архитект и проектант на постройката е Младен Китов.

Снимка : peshteraprim

Тя е изградена безвъзмездно от Валентин Василев.

Снимка : peshteraprim

В края на Литургията митрополит Николай отбеляза в словото си : „За строежа на Архиерейското наместничество неоценима помощ оказа кметът на Пещера Йордан Младенов. Г-н Кмете, най-важното в живота на Църквата не са сградите от камък и тухли. Важен е духовния градеж. Ние се радваме, че имате достойно място в това дело. Благодарим на Бога, че светската власт има духовно съзнание във Ваше лице. Благодарим, че ни подпомогнахте, подкрепихте и съдействахте във всяко отношение в църковния живот.

Снимка : peshteraprim

В знак на благодарност г-н Младенов бих искал да връча благодарствена грамота, едно скромно зачитане и признание на Вашият благословен от Бога труд. Който прави добро, дава на заем Господу, и той ще му отплати за неговото благодеяние. Оценяваме по достойнство оказаната от Вас помощ и подкрепа. Приемете в знак на почит и икона с образ на нашия Господ и спасител. Иисус Христос да Ви благослови, да Ви помъдрява, да Ви вдъхновява, да Ви пази, и да Ви дава благословен успех! Благодарим!“

Снимка : peshteraprim

ИСТОРИЯТА :

Първият български Митрополит в Пловдив е Панарет / 1805-1883 / от 1872г. до смъртта си. При посрещането му представители от Пещера са Георги Ив. Кьосеиванов, Янко Делов Кюркчията и Сотир Кузмов, най-големият син на Кузма Мичов.

По силата на Султански ферман Пловдивска българска митрополия се създава през 1870г. Тя има 9 духовни околии- Архиерейски наместничества.

Пещерското Архиерейско наместничество е открито през 1872г. Митрополит Панарет посещава Пещера през 1873г. Ликуването на българите от Пещера е неудържимо, цинцарите в града били посърнали.

В Пещера съществуват три църковни енории : църква „Св. Димитър“, църква „Св. Петка“, църква „Св. Богородица“. Най-много къщи и домакинства обхваща енорията на църквата „Св. Петка“. От отчетите на енориите до Архиерейското наместничество в Пещера научаваме, че християните рядко посещават църквите, болшинството се пречистяват, но това правят без изповед.  Ако има изповедник може да се изповядат, но от свещениците в Пещера ги е срам.Учениците посещават рядко църквата, само по задължение. Учителите имали добро поведение спрямо църквата.

От 1886 до 1900г. Архиерейски наместник е секеларий Димитър Попов. В своя Енциклопедичен речник на Пещера, Анастас Б. Пунев пише : „Попов е бил във вечен конфликт със свещеникГеорги Пунджев от църквата „Св. Петка“ в Пещера, който го смята и ненавижда като грък“.

От 1901 до 1918г. Архиерейският наместник съвместно с двама свещеници разглеждат всички постъпили молби за развод или за разгодяване, и след преценка ги изпращат за разглеждане в Пловдивската митрополия. Редът и разпорежданията в градското гробище се осигуряват от наместничеството, не от Общината. Редовно от тук излизат предписания до училищата и учрежденията да се посещават редовно църковните служби от учениците, учителите и служителите, както и всяко обществено начинание. Архиерейски свищеник е Велико Ив. Караджов от с. Каракьой, Драмско, свещеник църквата „Св. Петка“ и писар Петър К. Демиров /1869-1953/ от гр. Пещера.  В 1914г. институцията остава без наместник, когато се назначава секеларий Йордан Кънев от Брацигово до 1918г. В 1914г.за свещеник в църквата „Св. Димитър“ става свещеник Димитър Копринаров от Т. Пазарджик, в последствие избран за архиерейски наместник.

От 1934 до 1944г. Архиерейското наместничество в Пещера се помещава в сграда на ул. „Михаил Такев“ №102 / бивш дом на свещеник Костадин Трендафилов /. Дългогодишен архиерейски наместник е свещеник Димитър Копринаров- свещеник в църквата „Св. Богородица“. През 1940г. напуска Пещера и на негово място е назначен свещеник Спас Н. Мандулов / 1905-1954 /.  В наместничеството работят като деловодители  Петър К. Демиров / 1953-1969 /, а след него Васил М. Зафиров /1911-1971/

Избирането на енориарш в състава на църковното настоятелство се счита за почтена длъжност и обществено признание за почтеност и благочестие.

Наместничеството взема дейно участие в духовния и обществения живот в Пещера и околията.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!