06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

24 октомври – Световен ден за борба с полиомиелита

Poliomielit

През 1954 година Алберт Сабин изпробва жива ваксина в профилактиката на заболяването и се въвежда имунизация на населението.

Детският паралич е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в нервната система, парализи, тежко протичане и висока смъртност. Боледуват предимно деца от 1- до 5-годишна възраст. Предпазването е основно чрез имунизация на бебетата с ваксина в три приема – на 2., 3. и 4. месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6-годишна възраст.

Последните два епидемични взрива в България са били през 1991 г., при внос на заболяването от Таджикистан с 46 заболели, и през 2001 г., когато заболяването е внесено от Индия, с 3 заболели. И в двата случая са засегнати неимунизирани и непълно имунизирани деца.

До 1954 г., когато започва имунизацията срещу това заболяване, полиомиелитът е бил широко разпространен. Проявявал се с големи епидемии. След въвеждането на живата полиомиелитна ваксина заболеваемостта е понижена рязко. Днес се наблюдават единични спорадични случаи и много рядко епидемични избухвания. Световната здравна организация обявява, че борбата с полиомиелита се намира в последния етап преди ликвидирането му. През 1994 г. Западното полукълбо е обявено за свободно от заболяването.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!