29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

26 юни е Световен ден за борба с наркоманиите

narkotici

На 26 юни се отбелязва Световния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици

[dropcap]Д[/dropcap]атата е приета от ООН през 1987 г. На този ден хора от целя свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията.
Наркотиците са сериозно предизвикателство на съвременността.  Те потискат или стимулират нервната система, променят настроението и съзнанието. При продължителна употреба водят до пристрастяване. При приема им се разграничават два стадия:
     I – ви стадий обикновено протича с възбуда, приповдигнато настроение, чувство за независимост. Понякога настъпват обърканост, халюцинации и агресивно поведение.
Във II – ри стадий се развиват сънливост, понякога тревожност, депресия, различни неприятни физически усещания (нетърпими болки, лепкава пот, повръщане).

Снимка : pixabay

За да се почувства употребяващият наркотици  по-добре често посяга към следващата доза и така до момента, в който установи, че не той контролира дрогата, а тя него. И тук се появява зависимостта, която го изправя на кръстопът:
•    Да осъзнае проблема и да реши да започне лечение;
•    Да продължи с нова доза, с други, по-силни наркотици и да остави дрогата да
унищожи живота му.
Пътят от случайната употреба за развлечение до пристрастяването е различен при всеки. Значение имат генетичните заложби, причините за употреба на дрогата, вида и дозата на наркотика. Почти всички зависими са го правили в началото само понякога и само за удоволствие, докато са успявали да контролират ситуацията. Ако човек приеме дрога, за да се приобщи или справя със стреса, то той определено има проблем.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!