23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В линейките ще виждат в реално време свободните места в болниците

lineyka

Екипите на спешна помощ ще разполагат в реално време с информация за свободните болнични легла от следващата седмица, когато започва да действа нова електронна система, разработена от „Информационно обслужване“ по задание на здравното министерство. Тази опция се обсъжда още от миналата есен и е в плановете за електронизация на МЗ, но сега започва да работи реално – първоначално в София.

Служебният здравен министър Асен Меджидиев обясни, че когато един спешен екип поеме даден случай, на таблета в линейката ще се вижда дали в най-близките болници има свободни легла за съответната патология. Той коментира, че така ще бъде съкратено значително времето от приемане на сигнала до хоспитализацията на пациента. Меджидиев допълни, че това ще преустанови практиката пациенти да бъдат разкарвани от болница на болница в търсене на свободни легла.

„Екипите ще виждат на таблетите си най-близките три болници, но не просто такива със спешни отделения, а съобразно инцидента. Примерно ако човек е с тежка фрактура, болницата трябва да разполага и с травматология. Така че освен да се намали времето за транспортиране, да се транспортира до правилната болница, обясни директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов.

Филипов припомни, че от 1 август беше пуснат модула за електронна хоспитализация на Националната здравно-информационна система (НЗИС) и всички заети легла в болниците се отразяват в системата в реално време.

Това е поредната функционалност на здравно-информационната система след пускането на модулите за електронните рецепти и направления, електронните прегледи и хоспитализации и електронното здравно досие на пациентите.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.mediapool.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!