03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Тази вечер църквата Св. Петка в Пещера отваря вратите си за вярващите

curkva sv petka

Пещера. На 14 октомври Православната църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Смята се, че Света Петка е закрилник на дома и семейството. От Петковден започват подготовките за годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Снимка : peshteraprim

„Църквата в Пещера, която носи името на светицата отново ще отвори двери за да посрещне богомолци от близо и далече.“, каза отец Димитър – свещенослужител в Божия дом. „Имаме обаждания от миряни от цялата страна, които ще пристигнат днес за да вземат участие в празничната вечерня. Тя ще започне тази вечер /четвъртък/ в 18:00 часа“, допълни той.

Поверие гласи, че всеки вярващ пренощувал тази вечер в храма, ще получи изцеление на болежките си.

Снимка : peshteraprim

Хора от цяла България разказват, че изворът в църквата помага за очни проблеми и болести, свързани с нервната система и кожата. Аязмото е вътре в самия храм и е открито преди няколко години. Преди 100 години водата е била под иконата на света Петка, където е имало и малък иконостас. Там е имало и камък, който е вдълбан от водата.

Снимка : peshteraprim

Отец Дмимитър си спомня, че преди няколко години решили да сменят дървения под на църквата, защото бил прогнил. Когато започнали с ремонта, отдолу с изненада открили голям камък „Повдигнахме го, поразровихме и то излезе вода. Когато разчистихме хубаво, изворът отново бликна“, добавя попът. Знамението се случило на 22 май 2012 г.

Историографът Стефан Захариев твърди, че светилището с лековитата вода е изградено през 1710 г. Тогава болни хора преспивали в храма, пиели от целебната вода и забравяли за страданията си.

Снимка : peshteraprim

Отец Димитър допълни, че в празничния петък 14 октомври, от 9:00ч. ще бъде отслужена Света божествена литургия. По-късно е предвиден празничен водосвет. За здраве и благочестие на православните ще бъде раздаден рибен курбан, тъй като денят е отреден от Църквата за пост.

Преди години пещерци тачели Петковден, пише в своята книга Анастас Пунев. Петковден отбелязвал края на земеделската работа – последната есенна сеитба, както и прибирането на реколтата. До този ден цялата земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казвал „На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

Снимка : peshteraprim

На 14 октомври празнували овчарите в Пещера – тогава те пускали кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница. Стопаните от града раздавали на ближните си курбан за здраве на „стоката“. По- късно нашите съграждани се събирали на събор в двора на едноименната църква.На трапезата на Петковден имало гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.

Снимка : peshteraprim

На Петковден в Пещера се спазвал обичая „полазване”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година. 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!