27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ДГ “ Сокола“ засия след приключен ремонт

dg sokola krai remont 2022

Пещера. Успешно приключи реализирането на проект „Ремонт и реконструкция на дворно пространство на ДГ „Сокола“. Финансирането е осигурено от Проект „Красива България“ на Министерството на труда и социалната политика и е на стойност 195 398, 16 лв.

Снимка : peshteraprim

Демонтирани са част от съоръженията, които бяха негодни за употреба и опасни. Премахната е изцяло настилката от бетонови плочи. Положена е  ударопоглъщаща  цветна настилка и са монтирани нови съоръжения за по-безопасно използване на дворното пространство от децата на територията на детската градина. В западната част на имота е изградена покрита сцена за външни дейности, като сценични представления на открито, родителски срещи на открито и други. Освежени са пейките и са поставени нови пясъчници.

Снимка : peshteraprim

Ремонтирани и боядисани са оградите, ограничаващи имота на детската градина. Засадени са нови растителни видове, които не са опасни за здравето на децата. Тревната настилка е изцяло обновена. Обектът е изпълнен съгласно Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

Снимка : peshteraprim

Тук бяха Йордан Младенов- кмет на Община Пещера, неговите заместници, Галя Стоянова-секретар на Община Пещера, представители на фирмата изпълнител, родители на малчуганите, жители на града. След празничен водосвет за здраве отслужен от отец Димитър служител в храм „Св. Петка“, децата бяха поздравени от Йордан Младенов.

Снимка : peshteraprim

“ Скъпи деца, учители, служители в детското заведение, почитаеми родители и близки на най-малките жители на Пещера. Позвалете ми да пожелая на подрастващото поколение здраве, щастие и безоблачно детство. Горд съм, че изпълнявам още едно свое предизборно обещание- децата ни да растат и да се възпитават в естетически издържана, модерна и европейска среда. Те са наша грижа и ние ще полагаме всички усилия детството им да бъде безоблачно и усмивки да красят лицата им“, каза Младенов.

Снимка : peshteraprim

Своята и на родителите благодарност поднесе Мариана Велкова-  директор на ДГ „Сокола“. Тя подчерта, че е чест за нея и екипът й да работят и се грижат за децата в нови, подредени и изпълнени според евроизискванията учебни пространства.

Снимка : peshteraprim

Кратка програма бе изпълнена от възпитаниците на детската градина. А усмивките и звънкия смях останаха запаметени в снимки за спомен.

Снимка : peshteraprim
ИСТОРИЯТА

ЦДГ  №4 е открита на 01.01.1974 г. с две групи деца и се помещава в старата сграда на ЦДГ № 3 „Вела Пеева“. Детски учителки са Любка Кръстева, Здравка Илиева, Росица Тикова и Елена Симеонова – директор. От 01.03.1974 г. е назначен и помощен персонал. Лелки – Здравка Бабева, Златка Балабанова, Костадинка Маринова и Радка Ибишева. Хигиенист – Иванка Георгиева, готвач – Стою Запрев, помощник-готвач –Снежана Ангелова и огняр – Петър Станев. За домакин на детската градина е назначена Гюрга Гюрджеклиева.

От 01.01. до 15.05.1974 г. директора и домакина обзавеждат новата сграда, която се намира на ул. „Гео Милев“ № 19. Закупени са столчета, масички, легла, дидактични шкафове, съдове за храна, пералня, печки, бойлери и всичко, необходимо за работа в детската градина. Спалното бельо е избродирано с цветни конци от лелките.

На 15.09.1974 г. отваря врати новата оборудвана сграда. Гости на събитието са Катя Динева – гл. специалист на отдел Народна просвета, Петър Аврамов – председател на Градския народен съвет, Марин Маринов – началник Финансов отдел. Катя Динева прерязва трикольора с пожелание за много здраве и успехи и да бъде пълен с деца този нов, слънчев дом. Децата са разпределени в 4 групи с учителки – Любка Кръстева, Здравка Илиева; Росица Тикова, Милена Коралиева, Катя Карамаринова, Мария Игнатова, Мария Гълъбова и Иванка Мишева.

Дворът на детската градина в онова време е поляна без нито едно дърво. През есента на 1975 г. е изготвен план и усърдно се работи по него. За всяка групичка деца е определена площадка, обзаведена с люлки, пързалка и беседка. Направен е и басейн във вид на бъбрек. Западния скат е залесен с разнообразни храсти от Дамян Кузманов – техник по озеленяване. Засадени са 6 големи липи, череши, вишни, ябълки, бадеми и 5 ели, а покрай цялата ограда са засадени бели брези.

През 1998 г. поради намаляване броя на децата в града като цяло се извършва съкращение в детската градина. От четири групи се преминава на три смесени възрастови групи.

На 24.04.2001 г. в ЦДГ „Сокола“ е монтирана инсталация за газово отопление.

На 14.05.2004 г. се навършват 30 г. от откриването на ЦДГх“Сокола“. Събитието се отпразнува със спектакъл на Роналд Макдоналд.эПрисъстват гости от Община Пещера,эг-жа Симеонова – бивш директор на детската градина, директори и учители от другите детски заведения в града.

За началото на учебната 2005/2006г. е направена хидроизолация на покрива, групите са боядисани и подредени с кътове за игра, обучение и труд.

В началото на 2007 г.  се пенсионира помощник-възпитател Радка Ибишева и на нейно място е назначена Мариана Велкова. През юли 2007 г. Мариана Велкова се явява на кандидатстудентски изпит и е приета задочно обучение в ПУ „П.Хилендарски“ в специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“.

През 2007 г. се извършва цялостен ремонт на детската градина по Оперативна програма Регионално развитие. Сградата е санирана, сменена е дограмата. На 15.09.2007 г. отново е разкрита четвърта група. Назначени са четирима нови педагози – Марияна Киева, Мария Жилева, Гергана Иванова и Атанаска Попова, помощник-възпитател – Иванка Филипова и хигиенист – Йорданка Петрова.

През септември 2009 г., започва ремонт по спечелен Проект за учебните заведения в гр. Пещера. Занималните се боядисват, поставя се теракот в сервизните помещения и санитарните възли. Пенсионира се учител – Анета Христева и на нейно място е назначена Елена Кузманова.

От 01.01.2010 г. ЦДГ „Сокола“ преминава на делегиран бюджет. Освободена е Елена Кузманова поради изтичане срока на договора и е назначена Мариана Велкова, която успешно се дипломира и придобива степен бакалавър по специалност ПНУП.

През 2010 г., се извършва обновяване на двора на детската градина по Проект „Ремонт и модернизация на Общински училища и детски градини“. Поставени са нови люлки, пързалки, катерушки, беседки и къщичка.

През новата учебна 2011 г., се пенсионира учител – Росица Грудева и на нейно място е назначена Силвия Фиданова.эПоставен е бойлер със серпентини от спонсор – Иван Ангелов за топла вода на умивалниците в четирите групи.

През новата учебна 2012 г., няма промени в броя на децата и персонала. За Коледа детската градина получава дарение от Мария Петърнейчева – озонатор за въздух. През 2013 учебна година са закупени три нови дидактични шкафа за групите и два броя кухненски детски кътове. През 2017 година поради намаляване броя на децата в ДГ са оформени три възрастови групи. През същата година е направено дарение от доволни родители-комбинирано детско съоръжение с пързалки и тунелчета.

Снимка : peshteraprim

В момента ДГ се обучават и възпитават 60 деца в три групи. Педагогическият персонал е от 5 учители и Директор с група. Непедагогическият персонал се състои от 8 човека.

СКУЛПТУРАТА
Снимка : peshteraprim

Написаното принадлежи на Милен Личков- син на известния скулптор Никола Личков

„Темата за майчинството е разработвана от почти всички художници.Тази тема го е вълнувала и него много! За това той е правил най-различни скулптури на майки с деца. Скулптурата, която е при вас в Пещера е една от най-хубавите. Доказателство за това е, че много години след като вашата скулптура е била отлята и поставена един наш клиент от Франция я видя на снимка.

Той страшно я хареса и помоли баща ми да му изработи подобна. Баща ми я направи. Клента дойде с по-голяма кола и си я откара във Франция. Тъй, че подобна на Пещерската скулптура на Майка с дете има някъде във Франция. Също баща ми казва, че е искал де предаде топлотата и обичта във връзката между майка и дете!

Историята на създаването на скулптурата е следната:

Снимка : peshteraprim

Баща ми е бил направил малък гипсов модел на майка с дете и после  го е снимал. Снимката е показал на тогавашното Общинско ръководство в град Пещера. Това е било към 1980 година. Баща ми не помни точно кога. Те много са харесали снимката и са му възложили да  направи проект в  по- голям размер. Проекта е бил одобрен от държавна художествена комисия. Тогава  това е било задължително. След това скулптурата е отлята в метал и е поставена на мястото и в детска градина „Сокола“, където се намира и до днес“

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!