25 септември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

21 септември – Международен ден на мира на ООН

mir

На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като ден на мира и ден без военни действия. След първото честване на 21 септември през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.

Всяка година на 21 септември в централата на ООН в Ню Йорк генералният секретар и председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с “мирните ООН-посланици” учавстват в специална церемония, включваща биенето на Камбаната на мира. Тази камбана, която е направена от монети от 60 различни държави, е подарък от Сдружението за ООН на Япония и се намира в Западната дворна градина на сградата на Секретариата на ООН в Ню Йорк.

Всяка година в 10 ч. сутринта Генералният секретар на ООН държи реч пред Камбаната преди да я удари. Следва минута мълчание. В 15 ч. сесията на Общото събрание на ООН започва с едноминутно мълчание по случай Деня на мира.

Как се отбелязва този ден извън ООН

В много страни различни организации, граждански групи и училища отбелязват деня с церемонии и различни мероприятия. Истинското значение на деня се крие във възможността за участие на хората навсякъде по света в тържествата, за това те да помислят заедно за значението на мира и техния личен принос за неговото реализиране и опазване. Най-популярният начин за отбелязването на този празник е едноминутно мълчание. На 21 септември 2006 г. милиони хора се включиха в едноминутното мълчание, 3500 инициативи бяха проведени в повече от 200 страни, 1300 училища се включиха в честватено на този ден с организирането на различни събития. Например, над 300 училища от 90 страни точно в 12.00 часа засадиха дръвчета, за да отбележат деня и като символ на защита на околната среда и международно сътрудничество в тази сфера на обучението по защита на околната среда, културните различия, толерантност и мир.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!