04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Започна четиридневното бдение преди погребението на кралица Елизабет Втора

elizabet II kovcheg

Британската кралица Елизабет Втора напусна Бъкингамския дворец за последен път, след като нейният ковчег, поставен на теглен от коне оръдеен лафет, беше транспортиран до парламента. Там той ше бъде изложен до погребението й в понеделник.

Ковчегът с тленните останки на кралицата, която почина на 96 години след 70-годишно управление, пристигна във вторник вечерта в Бъкингамския дворец, след като беше в Шотландия за поклонение.

С тържествена процесия, която започна точно в 16,22 часа местно време в сряда, кортежът с ковчега потегли към построената през 1097 година Уестминстър Хол – най-старата и знакова зала от Уестминстърския дворец, известен още като Сградите на парламента.

Бели цветя и имперската корона, която приживе кралицата е казвала, че е изключително тежка и не обича да носи, са положени върху ковчега.

1000 военнослужещи, предвождани от Кралската конна артилерийска, се включиха в процесията. Тя се движеше на фона на артилерийски салюти на интервали от една минута. Биг Бен – голямата легендарна камбана, която се намира в кулата „Елизабет“ – също биеше на едноминутни интервали, въпреки че е в процес на реставрация.

Тялото й беше придружавано от опечалени членове на семейството. Новопровъзгласеният крал Чарлз Трети и другите деца на Елизабет Втора – принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард – вървяха в първата редица зад оръдейния лафет, на който беше поставен дъбовият ковчег.

Крал Чарлз Трети върви след ковчега на майка си
Крал Чарлз Трети върви след ковчега на майка си

Втората редица беше съставена от двамата синове на Чарлз – принц Уилям, принц на Уелс, и принц Хари, херцог на Съсекс, както и други кралски особи.

Принцовете Уилям и Хари
Принцовете Уилям и Хари

Зад тях бяха четирима ключови членове на персонала на Чарлз – домакинът, главният личен секретар, адютантът и ковчежникът.

40 минути по-късно ковчегът с тялото на Елизабет Втора беше внесен в Уестминстър Хол, където беше поставен на издигната платформа. Четирима британски войници в червени и златни парадни униформи заеха позиции в четирите ъгъла на ковчега. Войници от церемониални подразделения на британската армия ще се редуват да пазят ковчега на шестчасови смени.

Последва 20-минутна църковна служба, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.

След това крал Чарлз Трети и други високопоставени членове на кралското семейство напуснаха сградата, докато събралите се отвън хора скандираха: „Бог да пази краля!“.

Гражданите вече могат да влизат и да преминават покрай ковчега на кралицата, за да отдадат почитта си. Хиляди британци от сутринта се редиха на опашка, за да могат да се поклонят пред кралицата. Очаква се в следващите 4 дни през Уестминстър Хол да преминат близо 800 00 души. Хората са предупредени, че може да стоят на опашка близо 30 часа.

Елизабет Втора ще бъде погребана с почести в понеделник, като се очаква над 2000 души да присъстват в Уестминстърското абатство – мястото, където тя се омъжва и където е нейната коронация.

На церемонията ще пристигнат президентът на САЩ и други държавни ръководители. Междувременно стана известно, че Джо Байдън е разговарял с крал Чарлз Трети, за да поднесе съболезнованията си.

Белият дом отбеляза, че Байдън си спомня с умиление за добротата и гостоприемството на кралицата. Той и първата дама на САЩ Джил Байдън отседнаха при Елизабет Втора в замъка Уиндзор през юни.

Очаква се заради погребението да има промени във въздушния трафик. Подробности ще бъдат съобщени в следващите дни. Днес също имаше забрана за прелитане на самолети над Лондон между 12:50 и 14:40 ч. по Гринуич, за да се осигури тишина, докато траурната процесия преминава. От най-голямото летище – Хийтроу, уточниха, че всички пътници са били уведомени директно от съответните авиокомпании за промените.

100 души от бившата резиденция на Чарлз остават без работа

Междувременно от „Кларънс хаус“ – досегашната официална резиденция на Чарлз в Лондон, потвърдиха информацията, че ще се наложи освобождаване на голяма част от персонала, което беше наречено неизбежно.

В резиденцията работят стотина души, някои от които – от десетилетия. По информация на вестник „Гардиън“ десетки служители на „Кларънс хаус“ вече са получили уведомления за освобождаване.

Принцът на Уелс вече е крал Чарлс Трети.

ВИЖТЕ СЪЩО

„Мой дълг е да се тревожа за всички“. Кой е Чарлз Трети, новият крал на Великобритания

Британска синдикална организация веднага реагира критично и заяви, че това е безсърдечно.

„Работата на резиденцията на бившия принц на Уелс и бившата херцогиня на Корнуол спря, както повелява законът. Нашият персонал служи дълго и предано. Въпреки че освобождаването на част от него е неизбежно, ние работим усилено, за да намерим нови позиции за възможно най-голяма част от личния състав“, казаха обаче от „Кларънс хол“.

На всички служители ще бъдат предложени увеличени обезщетения и нито един няма да бъде освободен поне през следващите три месеца, съобщават кралските източници.

Обслужването на краля и кралицата консорт ще бъде прехвърлено на Бъкингамския дворец след наследяването на трона от Чарлз Трети.

Тя, кралицата
Източник : / https://www.svobodnaevropa.bg

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!