20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:40, 15 септември 20221min

В Пещера: Бивши ученици се върнаха, за да преподават в собственото си школо

slavya zlatanova i mladite uchiteli

Пещера. В първия учебен ден ви срещаме с директорката на ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ в гр. Пещера, а поводът за тази среща е, че голяма част от нейните колеги в педагогическия екип са млади и се стараят да превърнат ученето в приятно и интересно занимание за децата. В днешно време информацията достига до нас благодарение на технологиите, а да задържиш вниманието в час е геройство, ако не ползваш съвременни методи на обучение. За предстоящата учебна година и усещането да си учител, разговаряме и с двама от преподавателите, които са бивши възпитаници на тази гимназия.

„Започваме с надежда за много добра учебна година. За много работа, за много ученици, за успех. Ще бъде трудна- това е повече от сигурно. Сред житейските трудности има такива, които са специфични за образователната система. Това е мотивацията на учениците, преодоляването на вакума създаден от ковид сиитуацията и преподаването в електронна среда. Ресурсът, с които разполага нашето училище са младите учители. Образовани, мотивирани, учители, които по собствено желание дойдоха да работят тук. Не поставят въпроси за материалната част, допълнителни споразумения. В нашето училище учениците обичат своите преподаватели. Младите колеги ще допринесат в тази насока много повече. Ученикът чувства учителя за приятел тук и нещата се получават. Родителите все повече имат доверие на младите преподаватели. Младите разполагат с много повече „инструменти“, умеят да владеят аудиторията, по- гъвкави и креативни са. Паралелката по специалността Технологии в биопроизводството предизвиква все по- голям интерес сред учениците и родителите. Тя е дуална форма на обучение и пета година сработва отлично. Тази паралелка се пълни първа, което е показателно. Смея да твърдя, че качеството на образование в това училище е на ниво и не отстъпва пред учебни заведения в по-големите градове. Имаме лекари, инженери, адвокати. Качествено образование се прави от учителите, не от големия град, училище или материална база. Дебело подчертавам за ролята на нашия партньор в дуалното обучение Биовет АД, под чиято инициатива, договорености и подкрепа направихме тази паралелка. Когато започнах работа като директор тук преди 10 години, паралелките бяха 4, учениците бяха 90, учителите бяха 9. Днес паралелките са 10, специалностите са 4, учениците са 170 а учителите са 20.“ – казва Славия Златанова.“На колегите си желая здраве, търпение, да не забравяме, че всяко хубаво нещо се постига с усилие. Честит 15 септември- празник без аналог!“

Сред младите е и Недялка Ралева, тя е от гр. Пещера. Завършва университет по хранителни технологии, специалност „Биотехнологии“. Започва работа по специалността в „Биовет“ Ад. За първа година е учител-методик по практика на биотехнологиите в ПГХВТ „Ат. Ченгелев“. Ето какво разказва тя: „В днешно време предизвикателството да си учител е голямо. Още по- силно е, когато трябва да запалиш искрата на любознателността на децата по предмети като химия, биотехнология и микробиология. Важно е те да бъдат убедени, че това са нови предмети с перспектива в бъдещето на стопанския живот на страната. Истински се надявам учениците ми да усетят силата на познанието, да завършат успешно средното си образование в Професионалната гимназия, но и да продължат да учат по тази специалност във висшите учебни заведения. Аз ще преподавам в дванадесети клас. С нетърпение очаквам да видя учениците си и да се запозная с тях. За да продължим заедно напред по пътя на образованието. Искам да им пожелая здрава и успешна учебна година изпълнена с много предизвикателства и много нови знания с които да обогатят своя живот.“ – допълва преподавателката.

С радост прекрачва прага на класните стаи и Синан Хаджибекир, от гр. Пещера. Бивш възпитаник на ПГХВТ „Ат. Ченгелев“. „Върнах се в любимото си училище. Сега, като учител- от другата страна на масата и учебника. През тази учебна година ще преподавам по физика, астрономия и някои професионални предмети, които се преподават тук-процеси и апарати, техническо чертане, автоматизация на производството, електроника и електротехника“. – разказва той. За него това е втората година като учител в училището, което е завършил.“Бившите ми учители сега са мои колеги и ми помагат всячески“. – казва Синан.

„Стремим се часовете да бъдат интересни, динамични, включваме интерактивни методи на обучение“. – казва Елена Гюзелева тя също е бивша ученичка в ПГХВТ „Ат. Ченгелев“. Завършва българска филология в Пловдивски университет. В момента преподава български език и литература. Втора учебна година е класен ръководител. „Опитът със сигурност продължавам да го трупам. Неоценима е помощта на учителите, които са дълги години преподаватели тук. Сработваме се с младите учители. Мога да кажа, че втората учебна година обещава да бъде по-спокойна. Разбираме се с учениците и техните родители.“ – разказва Елена. „Израстнала съм сред поколение на учители. От страна на майка ми, всички са били преподаватели. Още когато бях малка избрах да работя като учител. От тази гледна точка вътрешната ми мотивация е много силна. Никой не отрича, че в момента повишението на заплатите в гилдията подбужда нужното желание младите хора да се посвещават на това поприще и да завършват педагогика.“ Какво е днешното младо поколение и има ли разлика между собственото ѝ ученическо минало и днешните деца, това я попитахме, а ето и отговора:“ Определено има. Но не е толкова голяма. Животът е динамичен и налага промяната да остави своя отпечатък върху всичко и всеки. Към момента обаче липсва вътрешната мотивация при ученика. Ние трябва да търсим причините и да следим следствията от това. Стремим се часовете да бъдат интересни, динамични, включваме интерактивни методи на обучение. А тук материална база позволява това да се случва. Работи се с желание, има разбиране от страна на ръководството на учебното заведение. Пожелавам на възпитаниците на ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ успешна учебна година! Здрава и присъствена!“

За първа година ще бъде класен ръководител Иван Главненски. Завършил е средно образование в СОУ „Св. Кл. Охридски“. Дипломира се като преподавател по физическо възпитание и спорт в ПУ „Паисий Хилендарски“. От 7 години е преподавател в професионалната гимназия в Пещера.“Опитвам се да дам правилни насоки, да възпитам желание за здравословен начин на живот, съответната култура, за да има и резултати. Училището има подходящите условия и материална база за спорт. Радвам се, че все повече мои ученици прекрачват прага на спортния салон. На всички ученици пожелавам успешна учебна година!“- казва Иван.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!