26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Хилядно множество отдава почит на Елизабет II във Великобритания

elizabet II

 

Във Великобритания започна национален траур, отбелязван с биене на камбани в цялата страна. Той ще продължи между 10 и 12 дни – до края на деня на държавното погребение на Елизабет II.

Новият британски монарх крал Чарлз Трети напусна замъкът Балморал в Шотландия, където вчера почина неговата майка кралица Елизабет Втора. Очаква се кралят да се завърне в Лондон заедно със съпругата си Камила, сега кралица консорт и да се срещне с премиера Лиз Тръс, предаде Би Би Си.

Смъртта на кралицата дава началото и на дълъг период на семеен траур в кралската фамилия, който ще продължи до седмия ден след погребението.

Траурният период започва с възпоменателна служба в катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон, на която се очаква да присъстват премиерът Лиз Тръс и министри.

След бдение в Единбург ковчегът с тялото на кралицата ще пристигне в Лондон и ще бъде изложен за поклонение няколко дни преди погребението в Уестминстърското абатство.

Дворецът все още не казва кога ще бъде погребението ù, но вероятно то ще се състои около 11 дни след нейната смърт.

Днес хиляди британци почетоха паметта на кралицата, като пред Бъкингамския дворец се извиха колосални опашки от опечалени хора.

По цял свят хиляди се събират в британските посолства, за да отдадат почит към Елизабет Втора.

Всички предстоящи спортни събития във Великобритания ще бъдат отложени заради траура след кончината на кралица Елизабет Втора, включително и поредният кръг във футболното първенство, който по програма е до понеделник, когато трябваше да се играе мачът между Лийдс и Нотингам Форест.

Видео и снимки: Анастасия Страволемова

Източник : / https://bnr.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!