23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Какво става след кончината на кралица Елизабет II ?

korona anglya

Кралица Елизабет II издъхна привечер на 96 години, а сутрешната новина за влошеното й здравословно състояние бързо обиколи света и стана чело на водещите издания на Острова.

Издъхна британската кралица Елизабет Втора

Какво ще се случи в дните след смъртта ѝ дълго бе пазено в тайна, но правителството на Обединеното кралство има цял план под кодово име Операция „Лондон Бридж“, който проследява първите 10 дни от кончината на британската кралица.

Подготовката за смъртта и погребението на кралицата е извършена още през 60-те години на миналия век, като планът е претърпял множество промени през десетилетията след това. Планът се актуализира три пъти годишно чрез среща с участието на служители на правителствения отдел, полицията и телевизионните оператори, пише ВВС.

10 дни траур

Денят на смъртта

В часовете след смъртта на кралицата ще се проведе „каскада от обаждания“, която ще информира министър-председателя, секретаря на кабинета (най-високопоставеният държавен служител на Великобритания) и редица от най-високопоставените министри и служители.

Премиерът ще бъде информиран от личния секретар на кралицата, който също ще уведоми Службата на Тайния съвет, която координира работата на правителството от името на монарха.

Министрите и висшите държавни служители също ще получат имейл от секретаря на кабинета, след него знамената в Уайтхол ще бъдат свалени наполовина.

Парламентът на Обединеното кралство и законодателните органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекъснат работата си.

Кралското семейство ще обяви плановете за погребението на кралицата, което се очаква да се състои 10 дни след смъртта ѝ.

Премиерът ще бъде първият член на правителството, който ще направи изявление. Всички останали членове на британския кабинет ще бъдат инструктирани да не коментират, докато премиерът не се изкаже.

Министерството на отбраната ще организира оръдейни залпове, ще бъде обявена и национална минута мълчание.

Ден 1 след смъртта на кралицата

В 10 ч. сутринта, в деня след смъртта на кралицата, Съветът по присъединяването, който включва висши правителствени фигури, ще се събере в двореца „Сейнт Джеймс“, за да провъзгласи Чарлз за новия крал.

Стотици частни съветници, включително премиерът и висши министри, ще бъдат поканени да присъстват.

След това прокламацията ще бъде прочетена в двореца Сейнт Джеймс и Кралската борса в лондонското Сити, потвърждавайки Чарлз като крал.

Парламентът ще се събере, за да приеме съболезнователно съобщение. Всички останали парламентарни дейности ще бъдат преустановени за 10 дни. Депутатите ще отдадат почит в Камарата на общините.

Ден 2

Ковчегът на кралицата ще се върне в Бъкингамския дворец.

Тялото ѝ ще бъде пренесено до Лондон с кралски влак, ако е възможно. Ако не, ще бъде задействана операция „OVERSTUDY“, което означава, че ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет.

Ден 3 от смъртта на Елизабет II

Сутринта крал Чарлз ще получи съболезнованията в Уестминстър Хол. Следобед ще започне обиколка на Обединеното кралство, като ще мине през шотландския парламент и служба в катедралата „Свети Джайлс“ в Единбург.

Ден 4 от смъртта на Елизабет II

Крал Чарлз ще пристигне в Северна Ирландия, където ще получи съболезнования в замъка Хилсбъро и ще присъства на служба в катедралата „Св. Анна“ в Белфаст.

Ще се проведе репетиция за операция „LION“, процесията на ковчега от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец.

Ден 5

Шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец ще се проведе по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега ще има служба в Уестминстър Хол.

Ден 6

Кралицата ще лежи в Уестминстърския дворец в продължение на три дни на катафалка в средата на Уестминстър Хол, която ще бъде отворена за обществеността по 23 часа на ден.

От 7 ден до 10-и

На седмия ден крал Чарлз ще пътува до Уелс, за да получи още съболезнования в парламента на Уелс и да присъства на служба в катедралата Лиандаф в Кардиф. През този период правителствените служби ще бъдат погълнати от огромна подготовка за погребението.

Министерството на външните работи има за задача да организира пристигането на държавни глави и ВИП персони от чужбина. Министерството на вътрешните работи отговаря за мерките за сигурност, а правителственият секретариат за национална сигурност и разузнавателните служби ще бъдат в повишена готовност за всяка повишена терористична заплаха.

Ако погребението се пада в делничен ден, правителството не планира да нареди на работодателите да дават на служителите почивен ден.

Ден 10

Самото държавно погребение ще се проведе в Уестминстърското абатство. По обяд в цялата страна ще има две минути мълчание. Шествия ще има в Лондон и Уиндзор. Ще има служба в параклиса „Св. Георги“ в замъка Уиндзор, а кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!