21 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почитаме Успението на св. Йоан Рилски

sveshti

На 18 август православната ни църква отбелязва Успението на св. Йоан Рилски, най-таченият български светец, покровител на България.

Известен е още като Рилският чудотворец, защото приживе помагал на много хора да намерят утеха и изцеление. В същото време Йоан Рилски е една от най-ярките фигури на Средновековието, оказала влияние върху целия източноправославен свят.

Роден е около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина и живял по времето на княз Борис, синовете му Владимир и цар Симеон Велики и неговия син цар Петър. Това е Златният век, когато християнството се превръща в официална религия за българите и започва разцвета на българската православна книжовност и култура. Още като юноша бъдещият пустинник копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и в търсене на усамотение се установява в Рила. Там основава Рилския манастир, а в края на живота си се отдава на уединение в молитви Богу.

Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!