19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:10, 18 август 20201min

На 18 август се почита Успението на Св. Иван Рилски

sv ivan rilski

Българската православна църква почита днес църковния празник Успение – заспиване, на Свети Иван /Йоан/ Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ.

Празникът се чества в деня на годишнината от кончината на светеца. По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на Свети Иван Рилски, който е основал църковната обител.

В литературата е описан като изключителен аскет, извършител на не едно и две чудеса. Празникът на св. Иван Рилски се отбелязва на три дати – 18 август, 19 октомври и 1 юли.

– На 18 август се почита Успението на Св. Иван Рилски – денят на неговата кончина.

– На 19 октомври – пренасянето на мощите на светеца от София във Велико Търново. Този празник е наречен от местните хора Ден на отеца.

– На 1 юли се отбелязва връщането на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилската обител през 1469 година.

И на трите празника почит към светеца отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в манастирската черква.

TАГОВЕ:

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/uspenie-na-sv-ivan-rilski-chudotvorets_news116075.html


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!