28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Фойрверки от ромските сватби : Лимузини, карети, воали, десетки гости и приказни моменти

roklya bulka

Пещера. Месеците юли и август са най-предпочитани от ромското население в града за провеждането на пищни тридневни годежи и сватби. След великото преселение от западните страни, настава време за заслужен отпуск, празници и забавления.

Снимка : Фейсбук

Мощни джипове, шикозни лимузини, дори карети дефилират из улиците и приковават погледите на пещерци. Не по-малко атрактивни са ромските булки. Тоалети от времето на Тюдорите, десетки метри плат, воали и обръчи, викториански прически, лъскави бижута от двора на махараджите, грим – събрал цветовете на дъгата, са в състояние да те принудят неволно да станеш своего рода папарак и да снимаш. Просто за да уважиш културното разнообразие на страната.

Когато чуем думата „циганин“ веднага се сещаме за бедни,одърпани и нахални хора, които искат държавата да им даде пари и работа, сещаме се за престъпността по селата и шумни тържества, които не дават спокойствие и мир в почивните дни 24/7.

В Пещера сватбите са различни

Усетили повеите на новото време, знаещи разточителните традиции на веселите ритуали, предприемчиви роми са издигнали две зали за тържества за чудо и приказ. Какво се случва вътре? Хората се веселят и си харчат спечеленото в странство. Всичко това зад високи зидове и богато декорирани огради.

Снимка : Фейсбук

Гостите на тържеството са десетки, ястията отбрани, алкохолът- марков. Залата блести от златни орнаменти, белота, тафта и коприна. Дотук всичко върви като по вода…

 

За голямото значение на битовизмите – толкова

И у нас, пандемията от COVID-19 доведе не само до повишен интерес към покупка и строеж на къщи, но рязко увеличи самоконтрола сред музикантите и певците, избрани от мераклиите да се врекат във вечна вярност.

Снимка : Фейсбук

Най-изявените от тях – на популярна телевизия с подчертано лек жанр на текст и музика, както и звезди на балканската музика от Гърция и Сърбия, са ежедневни гости тук. Говори се, че е модна надпреварата кой е в състояние да покани певец, който получава възможно по- тлъст хонорар. Освен уговорената сума, изпълнението на любима песен или мелодия носи допълнително финикииски знаци на изпълнителя. Девизът „колкото повече, толкова повече“ важи с пълна сила.

Най- трудно на музикантите било да изсвирят сватбения марш

Не защото не са виртуози, не защото не са чували за Менделсон. Причината се крие в традиционните инструменти съпровождащи напевите на популярни песни.

Снимка : Фейсбук

И ако на времето е било модно заслужените книжните банкноти да се закрепват на морното чело на певеца „гарнирани“ със слюнка, днес поради опасността от коронавирус, в съчетание с новаторство на незнаен изобретател, предизвикват още повече респект и уважение към находчивите колеги от музикалната гилдия.

Новаторството в случая се изразява в поставена ластична лента на челото на певеца

Когато музикантите натъпчат пазвите и джобовете си банкноти – новост. Не заради отделената пот по време на дългите серии от песни. Не поради гъстите, черни арт кичури, падащи свободно до раменете. За да може парсата да се слага под лентата,  без да бъде облизана и наслюнчена обилно от приносителя на банкнотата. Което е ок.

Снимка : Фейсбук
Така се прави…. Да знаете

Та, ако искате да гледате циганска сватба в Америка, насладете се на  „My Big Fat American Gypsy Wedding“ по TLC. Ако искате да видите как пещерските роми се женят като за последно, напишете във Фейсбук : Stefan Kostov  или Boris Gadzhev. И ще се открие непознат, нов, шарен и пъстър свят. Какъвто трябва, или е замислен. Да бъде…

Снимка : Фейсбук

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!