26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещерски самодейци ще заминат за участие в събора на Копривщица

kableshkova kushta koprivshtica

Пещера-Копривщица. В XII-ти Национален събор на народното творчество Копривщица 2022, тази година община Пещера ще бъде представена от групата за автентичен фолклор „Родопчани“ с ръководител Павел Куцев. Самодейците ще изпълнят китка народни песни в съпровод на каба гайди.

Читалище „Зора- 1903“ от пещерското село Радилово ще изпрати за участие във феста група за възстановка на обичаи. Петимата изпълнители ще представят пред журито народния обичай „Топене на китки“. Ръководител на формацията е Марена Вачкова.

Пещерските участници ще се качат на сцените в Копривщица на 6 август / събота / в 16:00 часа. Транспортът е осигурен от Община Пещера.

XII национален събор на народното творчество ще се проведе в Копривщица на 5, 6 и 7 август 2022 г.

Авторитетната проява у нас, свързана с опазване и популяризиране на културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България.

Създаден през 1965 г., Националният събор на народното творчество в Копривщица получи световно признание. От декември 2016 г. той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

По свой живописен начин съборът представя традиционни обреди и празници, фолклорни песни и танци, български занаяти.

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!