24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Как един млад пещерец пази традицията до днес

niki sabor

Пещера- Св. Константин. В специално обособен автомобил за директна продажба своята продукция – сирене, кашкавал, масло, катък, кисело мляко и извара е изложил синът на популярния в Пещера Хари Хайверов. Мястото е Широката поляна. Времето е съборно и неделно.

Снимка : peshteraprim

Ники живее в София от рождението си. Има вила в с. Св. Константин, вратите на която са отворени за приятели по всяко време. Ники се занимава с високи технологии, това не му пречи да отглежда крави, кози и овце и да радва почитателите на натуралното и истинското.

  • И ти си един от онези, които се прибраха от чужбина в България. Какво предлагаш в твоя павилион?

Предлагам на курортистите и гостите на събора натурални млечни продукти произведени лично от мен и още няколко приятели съмишленици. Животните отглеждаме ние, ние произвеждаме и сиренето, млякото, кашкавала. Животните се отглеждат в една местност, близо до София, която попада в НАТУРА 2000. Пасат чиста трева, хранят се с отбрани фуражи. Животните  – крави, коне и дребен добитък, са оставени на свобода.

  • Как стана така, че загърби Испания, върна се тук и въпреки професията си, започна да се занимаваш с отглеждане на животни и производство на млечни продукти?

Тази идея кътам в себе си от дете. Винаги съм искал да се занимавам с отглеждане на животни. С годините идеята се реализира. Сега се радвам на всичко, което постигам с много труд и грижи. Беше доста трудно в началото.

Снимка : peshteraprim
  • Тази работа е трудоемка, изисква време и много грижи. Не ти ли тежи?

След трудните моменти идва удоволствието от положения труд. Когато започнеш да виждаш резултатите, забравяш несгодите, недоспиването, умората. Усещаш се човек, произвел нещо, което е осезаемо и може да се докосне.

  • Как реализираш продукцията? Едва ли разчиташ на вериги от търговската мрежа?

Започнах да продавам стоката си първо на познати и приятели. Вкусните неща които произвеждам скоро намериха още почитатели. Те се похвалили на трети, после четвърти и пети… От уста на уста. Без реклами, медии и вестници. В София хората не жалят пари за истинска домашна храна. Писнало им е от отрови и заместители в търговските мрежи.

Снимка : peshteraprim
  • Рецептата за хубаво сирене и кашкавал?

Никой всъщност не знае къде и кога за първи път е направено сирене. Има много начини и рецепти. Ние сме избрали класическата технология. На първо място хигиената. Млякото трябва да се пази, да се работи в стерилна среда. Никаква химия, подобрители и стабилизатори. Природата се е погрижила за всичко, което е необходимо на млякото. Правим нещата такива, каквито трябва да бъдат. Както са го правили възрастните. Не са пестили материал.

  • Пожелай нещо на съгражданите си.

Здраве, късмет, успехи във всяко начинание и късмет в онова, с което са се заели. На добър час приятели!


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!