26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:00, 28 юли 20223min

Пещера : Два дни незабравима феерия от цвят и ритми

fest peshtera

Пещера. Пещерци и гостите на града станаха свидетели на пищно шоу програма на пл. „България“. Фолклорни формации от България, Турция, Румъния и Бразилия се срещнаха в два поредни дни за да вземат участие в 6-то издание на  Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”. С много красота, талант и добро настроение, незабравима феерия от цвят и ритми гостите представиха своите танци и песни за зрителите.

Снимка : peshteraprim

На 26 юли жителите и гостите на града видяха изпълненията на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ от България, Групата за народни танци „Кузейин Усаклари” от Р. Турция и изпълнения на местния танцов състав с ръководител Елена Баренска.

Снимка : peshteraprim

На 27 юли сцената беше отредена за представителните групи на Румъния и Бразилия. От българска страна хороводи изпълниха танцьорите на ЦПЛР ОДК- Пещера.

Снимка : peshteraprim

Вечерта започна с дефиле на групите в централната градска част. Те преминаха пред погледите на зрителите под ритмите на българската каба гайда. Първи на сцената излязоха артистите на ЦПЛР ОДК- Пещера.

Снимка : peshteraprim

Културна Асоциация FLOR RIBEIRINHA от Бразилия завладя десетките посетители на феста с пъстри костюми, майсторски танци, гъвкавост, изящество и красота.

Снимка : peshteraprim

Повече от 25 години културната асоциация Flor Ribeirinha работи за опазването, поддържането, защитата и разпространението на автентичната бразилска култура, и по специално Siriri и Cururu, както и други форми като Boi Bumbá, Frevo, Samba и т.н. Flor Ribeirinha е основана в град Куяба, щата Мато Гросо в Бразилия, в историческата общност, наречена Сао Гонсало Бейро Рио, където асоциацията се грижи за опазването на традициите, свързани с празниците на светци, производството на глинени съдове и типични храни и напитки.

Снимка : peshteraprim

От 2010 г. групата Flor Ribeirinha е гастролирала на Американския континент, посещавайки страните Перу, Парагвай и Аржентина. В партньорство с Бразилската федерация за народни изкуства – FEBRARP BRASIL Flor Ribeirinha участва в големи международни фолклорни фестивали в Европа, включително във Франция – Мартиг, Монтоар и Конфоланс, в Италия – Тарченто, Апиро и др., а през 2016 г. се състезава в „Cheonan World Dance Festival“ в Южна Корея, завоювайки престижното 2-ро място.

Снимка : peshteraprim

През 2017 г. групата участва в един от най-големите конкурси за изкуство и култура – „18th Festival of Buyukçekmece“ в Турция, представяйки шоуто MATO GROSSO DANÇANDO BRASIL, с което представя традиционните бразилски танци с многобройните и характерни нюанси, ритми и жестове.

Снимка : peshteraprim

Зрителите на Фестивалът „Културата на бъдещето и бъдещето на културата” посрещнаха с аплодисменти участието на танцьорите от Румъния.

Снимка : peshteraprim

Фолклорна група  „Дор Трансилван“ е една от най-известните румънски фолклорни групи. Тя е истински пазител на румънските народни песни и танци от мултикултурния регион Трансилвания. Групата е основана през 1994 г. и има удивителна дейност за този период. Средната възраст на членовете на групата е около 20 години и повечето от тях са ученици и студенти.

Снимка : peshteraprim

„Дор Трансилван“ има богат репертоар: песни, танци и традиционни обичаи от всички региони на Румъния. Заради добрата си хореография и отличен оркестър, групата е подходяща за всякакъв вид шоу, концерти на открито и др. Изпълняваните от тях сюити са от известни исторически региони на Румъния: Оас, Бихор, Молдова, Кодру, Чинтау.

Снимка : peshteraprim

През годините групата участва в много европейски фестивали във Франция, Италия, Чехия, Англия, Белгия, Полша и др. като е носител на редица награди и купи. През миналата година, на Международния фолклорен фестивал от Италия-Горица, групата е отличена със специалната награда за инструментал и виртуозност.

В репертоара на “Дилянка“ са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина.

Снимка : peshteraprim

Фолклорната танцова група „Кузейин Усаклари“, Анкара, Турция функционира от 2003 г. Фурор сред публиката предизвикаха танцовите изпълнения на трупата. Аплодисментите не стихваха. А приятелството беше скрепено с танци от двете страни и общи снимки за спомен.

Снимка : peshteraprim

По традиция концертната програма завърши с кръшно българско хоро на площада, на което се хванаха и пещерци. А в началото гордо се вееше знамето на България.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!