02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Радев приема Василев на „Дондуков“ 2

prezidentstvo rb

В 17 часа днес президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Асен Василев, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание -„Продължаваме промяната“.

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Държавният глава връчи преди 7 дни на Василев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Все още няма потвърждение дали „Продължаваме промяната“ ще предложи структура и състав на правителство или мандатът ще бъде върнат.Ако това се случи, процедурата по конституция продължава с връчване на втори проучвателен мандат на втората по големина парламентарна формация тази на ГЕРБ-СДС

И днес до последно от „Продължаваме промяната“ ще търсят подкрепа от поне 121 депутати, които да гласуват за ново правителство с програма за управление с хоризонт от 6 месеца.

Тези от БСП и ДБ не стигат за мнозинство. Затова мандатоносителите разговарят с народни представители от „Има такъв народ“ и партия „Възраждане“. В края на вчерашния ден номинираният за премиер Асен Василев каза:

„Нямаме някакъв съществен напредък“.

И по-рано през седмицата Василев отхвърли вариант за правителство на малцинството:

„Още при приемането на мандата заявих, че ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинета и да се гласува в НС. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната“.

След снощния пленум на социалистите и Корнелия Нинова потвърди – ако не се намери подкрепа, мандатът ще бъде върнат неизпълнен:“Знам, че и в момента продължават преговори. Това зависи от разговорите, които в момента водят ПП“.

В хипотезата, че до 17 ч. днес се намерят липсващите гласове за подкрепа и на президента се върне папка със структура и състав на правителство е ясно – Бойко Рашков няма да е МВР министър. За него е отредено място на председател на антикорупционната комисия. Но досегашният премиер Кирил Петков ще има място в това правителство. БСП ще запази, вероятно, сегашните си ресори, а как биха се разпределили четирите министерски кресла, заемани от „Има такъв народ“ досега, все още няма яснота.Всички в коалицията отричат към този момент да е обсъждан персонален състав.

Що се отнася до президента Румен Радев:

„Много е важно тези, които формират в момента парламентарно управленско мнозинство, да го правят по такъв начин, че то да бъде устойчиво в бъдеще, иначе ни чака наистина цикъл от следващи избори“, коментира държавният глава.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!