27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Приеха квотата за българска музика по БНР и БНТ

muzika

Комисията по култура в парламента прие с 10 гласа „за“ и 2 „против“ прие на първо четене законопроекта на партия „Възраждане“ за квотите за българска музика в ефира на БНТ и БНР, съобщи националното радио. Текстовете предвиждат най-малко 60 на сто от музиката от 6 до 20 часа, която се излъчва по националните радио и телевизия, трябва да е на български език и да е създадена от български автори. През нощта изискването е за 50% българска музика.

Още при представянето на идеите в законопроекта се стигна до противоречиви реакции. Рап-изпълнителят и депутат от „Продължаваме промяната“ Христо Петров, популярен като Ицо Хазарта каза, че квотите са „спасителен пояс за некадърници“ и отбеляза, че голяма част от съвременна българска музика няма стойност. Това обиди изпълнители от годините на естрадата.

„Поробили са ни културно. Съседните държави са ни заляли със своята музика. Идват тук и пълнят залите. А ние загиваме. Срамувам се като български изпълнител, че в българския парламент изобщо се обсъжда тема за квоти на българската музика. Нямаме нужда от квоти“, коментира тогава Здравко Желязков от дует „Ритон“.

Генералният директор на БНР Милен Митев заяви, че Българското национално радио, като обществена медия е готово да подкрепи по всякакви възможни начини на българските автори и изпълнители на музика. „Имаме готовност да се съобразим и ако бъде въведено задължение за квота българска музика. Разбира се, длъжен съм да споделя и това, че някои от нашите музикални редактори изпитват известни притеснения дали ще успеят да се справят с постигането на квотата и дали това няма да засегне по някакъв начин на качеството и разнообразието на музикалното оформление за нашите програми“.

Законопроектът предвижда още да не се допуска повторение на едно и също музикално произведение повече от три пъти в една програма в рамките на денонощие и най-малко 10 на сто от тези произведения да не са излъчени по БНТ и БНР преди повече от 5 години.

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!