20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:55, 29 юни 20221min

29 юни – Международен ден на река Дунав

reka dunav

Днес, 29 юни, държавите по дунавското поречие отбелязват за 19-а поредна година Международния ден на река Дунав. На тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. Десет години по-късно започва отбелязването на Международния ден на река Дунав, като целта е да се привлече общественото внимание към значението на ресурсите на втората по дължина река в Европа за регионите.

В чест на празника, страните по поречието организират множество инициативи, посветени на опазването на реката и притоците ѝ. Тази година, под мотото „Открий Дунав“, в рамките на тържествата в българските градове край реката, сред които Видин, Русе, Белене, Козлодуй и Силистра, днес се провеждат фестивали и конкурси посветени на опазването на реката, която бележи по-голямата част от северната граница на България.

Във Видин и през тази година са подготвени концерти и светлинно шоу, а в Лом се провежда мащабна кампания, чиято цел е насърчаването на разделното събиране на отпадъци и недопускане замърсяването на реката и притоците ѝ. Големият празник в Лом е съпроводен и с много концерти, състезания и изложби. В Долни Цибър са предвидени колоездачен пробег и образователни дейности на брега на реката. В Белене фестивалът, посветен на Дунав продължава четири дни, с много концерти, състезания и занимания за малки и големи. Община Козлодуй организира рибен фестивал, а също и работилница за изработване на цветни пана от пластмасови капачки. На козлодуйския бряг е предвидено и зарибяване с есетрови риби, както и акции за почистване на крайречни територии.

В Байкал са предвидени наблюдения на птици, изследване на вода от реката и приложни работилници. В Никопол, освен традиционните художествени и музикални надпревари, през тази година ще има и състезание с хвърчила. В Свищов, в рамките на кампанията „Да изчистим Дунав заедно“ ще се проведат множество образователни и екологични дейности, насърчаващи разделното събиране на отпадъците, състезания с каяци и други. В Русе, Държавната опера провежда специален концерт, като преди това в града са организирани редица образователни инициативи, концерти, викторини.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!