20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Старият часовник – Един от символите на Пещера ще бъде реставриран

sahata

Пещера. Министерство на културата одобри проект на Община Пещера за изпълнение на дейности по консервация и реставрация на Стария часовник.

Със Заповед № РД09-432/ 24.06.2022 г. е одобрен за финансиране проект  „Благоустрояване на УПИ XXIV -3500, Стария часовник в кв.205, ПИ с идентификатор 56277.503.594 по КККР на гр. Пещера”.

Целта е да се извършат активни дейности по опазване на архитектурно-строителния паметник на културата, в резултат на което ще се запази максимално автентичния му вид.

Проектът предвижда цялостно укрепване на фасадата. За целта ще бъдат подменени някои от камъните по облицовката, наново ще бъдат положени фугиращи смеси, като старите ще бъдат премахнати механично. Освен консервация и реставрация, проектът предвижда и благоустрояване на площите около паметника, както и атрактивно осветление.

Финансовата подкрепа от Министерството на културата е в размер на 116 892,64 лв.

Сградата е с важно значение за местната общност и за развитие на регионалния туризъм. Реализирането на проекта ще допринесе и за по-добрия облик на града, както за гостите, така и за жителите на града.

Peshteraprim припомня, че през 2017 г. Общината финансира възстановяването на часовниковия механизъм с електронен  GPS, устройството притежава възможност за синхронизация за точен час, преминаване към лятно и зимно часово време и без необходимост от техническа поддръжка. До момента часовникът се е поддържал ръчно и много често се е развалял.

Единственият запазен архитектурен паметник и днешен символ на града, е часовниковата кула, построена между 1650-1710г. Архитект на постройката е Любен Тонев, сочи справка в Енциклопедичен речник пещера с автор Анастас Пунев. Тя е втора по възраст в страната след кулата на „Сахат тепе“ в Пловдив. Часовниковата кула е построена в местността Саата в южната част на Пещера.  Основата на кулата е изградена от камък и има правоъгълна форма с дължина на страните 3,55 x 3,85 m, височината ѝ е 8,55 m. Горната част на кулата е изградена от дървени греди с пълнеж от кирпич. Общата височина е 13,55 m. Под шатрообразен диск е била на открито часовниковата камбана.

Пещера Сахата

Първоначално часовникът е без циферблат и е отмервал времето по турското часоброене. След Освобождението е изоставен и часовниковият механизъм е откраднат. Реставрирана е през 70-те години, като новият механизъм е изработен в Техникума по фина механика в София. В Пещера часовниковата кула се утвърждава като втори символ след Кавака, пише Пунев.

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!