26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Изпитите в 7-и и 10-и клас ще са „две в едно“

uchenici

За втора поредна година изпитите в 7-и и 10-и клас са „две в едно“, съобщиха от Министерството на образованието. Българският език е на 14 юни, съответно от 9.00 и от 10.00 часа. Математиката е на 16 юни. Изпитите се полагат в собствените училища на учениците. Те пишат с черен химикал. Седмокласниците решават по български език тест от 25 въпроса и преразказват неизучавана творба. По математика решават тест от 18 задачи със затворен отговор, две – с кратък свободен отговор, и три по-трудни, с разширен свободен отговор.

Тази година е спряна тенденцията от последните години за увеличаване на професионалните паралелки. В крайна сметка обаче близо 52% от учениците ще учат в STEM паралелки или математика, информационни технологии, природни науки.

В най-желаните гимназии местата са същите, както и миналата година. Резултатите от НВО ще са ясни до 28 юни.

І. Образуване на бала за прием след седми клас:

1. Оценяването на учениците, участващи в националното външно оценяване (НВО), се извършва само в точки. Максималният брой точки, който може да получи ученик е- по български език и литература- 100 т., по математика- 100 т.

2. Образуването на бала за прием след седми клас включва:

2.1. Резултатите от националното външно оценяване и (ако са положени изпити и подадени желания за профил „Изкуства“ или „Спорт“) резултата/и от изпита/и за проверка на способностите.

2.2. Оценките по два учебни предмета от свидетелството за основно образование след седми клас, определени от педагогическия съвет на училището и превърнати по скала в точки – в съответствие с държавния образователен стандарт за оценяването на резултатите от обучението на учениците.

СКАЛА за превръщане на оценките от свидетелството за основно образование след VII клас в точки:

Оценки от свидетелството за основно образование след VII клас ТОЧКИ
Отличен (6) 50
Много добър (5) 39
Добър (4) 26
Среден (3) 15

3. Максималният брой точки при балообразуването, който може да получи ученик, е 500.

4. Съгласно утвърдения държавен план-прием за област Пазарджик, възможните варианти за образуване на максимален бал са следните:

Резултати от националното външно оценяване: Макс. сбор точки от НВО или НВО + проверка на способности: Макс. сбор точки от свидетелството съгласно скалата: Максимален бал:
1хБългарски език и литература (100т.) + 3хМатематика (300т.) 400 т. I-ви предмет(50т.) + II-ри предмет (50т.) = 100 т. 500 т.
3хБългарски език и литература (300т.) + 1хМатематика (100т.) 400 т. 500 т.
2хБългарски език и литература (200т.) + 2хМатематика (200т.) 400 т. 500 т.
1хБългарски език и литература (100т.) + 1хМатематика (100т.) + 2хПроверка на способности (200т.) 400 т. 500 т.

Забележка:
1. Съотношението между резултатите по български език и литература и по математика се определя от приемащото училище.
2. Съотношението между резултатите по български език и литература и по математика с участие на изпит за проверка на способностите е определено в Наредба №10/01.09.2016 г. на МОН, чл. 58.

5. БАЛЪТ НА УЧЕНИК, КОЙТО НЕ СЕ Е ЯВИЛ НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ИЛИ ПО МАТЕМАТИКА, СЕ ФОРМИРА ПО РЕДА НА т.4, КАТО РЕЗУЛТАТЪТ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО ПРЕДМЕТА, ПО КОЙТО НЕ СЕ Е ЯВИЛ, СЕ ПРИЕМА ЗА НУЛА ТОЧКИ.
6. Независимо от резултатите от националното външно оценяване и от изпита/изпитите за проверка на способностите, учениците участват в класирането с подредени от тях желания, като подават заявление.

9. Учениците, класирани по ПЪРВО желание след първи етап на класиране, се записват в училището, в което са приети. В противен случай губят мястото си и то се обявява като свободно за II етап на класиране.

10. Учениците, които не са удовлетворени от класирането си на първи етап, следва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втори етап на класирането. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап САМО на по-предно желание. Ако няма възможности за по-предно класиране, кандидатът запазва мястото си от първия етап на класирането (след като е подал заявление за участие във втория етап на класиране).

НЕКЛАСИРАНИТЕ по нито едно желание на I етап на класиране ученици участват АВТОМАТИЧНО във II етап на класиране, като НЕ Е необходимо да подават заявление. Независимо от резултата от втория етап на класиране ученикът следва да се запише в училището, в което е класиран.

11. Подаването на документи за участие в трети етап на класиране е в срок от 26.07.2021 г. до 27.07.2022 г. вкл. За целта следва да се подаде НОВО ЗАЯВЛЕНИЕ. В заявлението желанията се подреждат съобразно останалите свободни места в паралелките за този етап.

12. В трети етап на класирането участват ученици, които не са приети, не са удовлетворени от класирането си на ВТОРИ ЕТАП или не са кандидатствали до момента.
Ученици, записали се в училището, в което са били приети след ПЪРВИ ИЛИ ВТОРИ ЕТАП и желаещи да участват в ТРЕТИ етап, ТРЯБВА ДА ИЗТЕГЛЯТ ДОКУМЕНТИТЕ СИ ОТ УЧИЛИЩЕТО, КАТО ГУБЯТ МЯСТОТО СИ И ТО СЕ ОБЯВЯВА КАТО СВОБОДНО СЛЕД ТРЕТИ ЕТАП НА КЛАСИРАНЕ! ТЕЗИ УЧЕНИЦИ ПОДАВАТ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕ В ТРЕТИ ЕТАП ЗАДЪЛЖИТЕЛНО В УЧИЛИЩЕ „ГНЕЗДО“

13. След обявяване на резултатите от третия етап на класиране следва записване на класираните ученици.

14. Свободните места след трети етап на класиране се обявяват.

15. Попълването на незаетите места в паралелките след трети етап на класиране се осъществява в съответните приемащи училища по определен от директорите ред. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища, където се извършват подаването на документи и класирането.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!