23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

9 юни – Международен ден на архивите

sv dimitar arhivi

По време на Международния конгрес на архивите във Виена през 2004 г. е приета резолюция, която постави пред Обединените нации искането да се учреди международен ден на архивите. Отделни страни са имали свой национален ден на архивите, за да покажат пред обществеността и управляващите, значението на архивите.

Генералната конференция на ЮНЕСКО обявява по време на своята 33-та сесия, състояла се в Париж през 2005 г., че 27 октомври ще бъде световният ден на аудиовизуалното наследство. Този международен ден веднага се превръща в повод да се покаже пред обществеността значението на аудиовизуалните архиви и още един способ да се насърчи опазването на тези архиви.

Още тогава се изтъква, че тези архиви не са единствените, които имат нужда от специално внимание.

По тези причини, по време на своята генерална асамблея през ноември 2007 г., МСА решва да лансира идеята за международен ден на архивите на 9 юни. Тази дата е избрана, тъй като МСА е създаден под егидата на ЮНЕСКО, именно на 9 юни 1948 г. Този избор е одобрен от изпълнителния комитет на МСА и приет от цялата архивна общност.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!