28 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Учениците от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ положиха държавен изпит в производствената база на „Биовет“ АД

mikroskop himia

Пещера. Държавен квалификационен изпит положиха осем деца от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ в производствената база на „Биовет“ АД на 30 май, на 1 юни предстои вторият изпит, разказа инж. Георги Щерев. Учениците са абитуриенти от учебното заведение и са избрали да се обучават в специалността „Технологично биопроизводство“. Те са завършили петгодишния курс на обучение, като са втория випуск с дуална форма на образование, поясниха техните преподавателки инж. Анета Гакева и инж. Цветана Петрова. Според тях учениците са се представили много добре на първия си практически изпит. Двама от тях ще започнат работа в „Биовет“АД през тази есен.

Най-голямото преимущество на дуалното обучение е това, че учениците се обучават в реална среда, а след завършването си веднага могат да започнат работа в производството или да продължат образованието си във ВУЗ. На територията на нашата област дуално обучение се осъществява в Панагюрище, Велинград и Пещера. ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ предлага възможността бъдещите средношколци да се обучават в две професии „Биотехнолог“ и „Лаборант“. Училището има договор с „Биовет“ АД, където учениците практикуват придобитите умения при специално обучени наставници.

Снимка : архив Източник : peshteraprim

„Ние не бихме могли сами, без разбирането и съдействието от страна на „Биовет“ да стартираме такова обучение. В лицето на ръководството на „Биовет“ ние открихме коректен и солиден партньор, който е силно заинтересован. Защото дуалната система  на обучение предполага и изисква изключително голям ангажимент от страна на партньорите. И така учениците излизат със знания, умения и компетентности.

Славия Златанова Снимка : peshteraprim

Това са не само професионални умения, а и социални компетентности, за което нашето общество изпитва сериозен дефицит.“ – казва Славия Златанова, директор на ПГХВТ „Атанас Ченгелев“. „Общият брой на учениците завършващи училището е 22-ма. Абитуриентският им бал мина на 24 май, а след 20 юни ще се състои и церемонията по връчването на дипломите им за средно образование.“ – поясни директорката.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!