28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

46 661 абитуриенти се очаква да се явят днес на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература

uchenici

Точно 46 661 абитуриенти се очаква да се явят днес на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 8.30 часа. Учениците, квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч.

Изпитът започва в 8.30 ч. В София той ще се проведе в 88 училища. Очаква се да се явят повече от 9200 деца. Квесторите, , са над 2500. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч. Подробности за провеждането на матурата четете тук.

Учениците трябва да пишат с черна химикалка, да носят документ за самоличност и служебната бележка.

Избор между две различни теми

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!