25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:26, 17 май 20221min

На 18 май ще почетем паметта на Осман ефенди

pametnik osman efendi

Пещера. На 18 май от 11:00ч. ще бъдат поднесени цветя и венци на паметната плоча на Осман ефенди, съобщи Димитър Павлов от Община Пещера. По този повод организаторите канят  гражданите, общественици и представители на политическите партии да вземат участие в проявата.

Осман Нури Ахмед,известен като Осман ефенди, след Освобождението е обявен за народен герой и получава пенсия, като  български герой и борец. Делата му започват с това,че неведнъж спира башибозуците да разграбват и да убиват мирното население, спира мюсюлманите, които след Априлското въстание искат да избиват, като сам застава пред една орда на башибозуците с думите, че трябва да минат през трупа му.

Като главен мюфтия Осман никога не е забравял празника на спасеното от него население на Пещера (6 януари). Винаги пристигал официално облечен, декориран с ордените си. Присъствал на водосвета и на военния парад при Кавака, където поднасял поздравленията си на видните граждани. В историята остава с прозвището -Спасителят на Пещера.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!