19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почитат паметта на Гюрга Пинджурова

gyurga pindzhurova.

Празник в памет на Гюрга Пинджурова ще се проведе на 14 май в град Трън. Участие в него са заявили над 230 певци и танцьори от различни краища в страната. Организатори на проявата са община Трън и местното читалище, което носи името на певицата.

Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда. Гласовитата трънчанка завършва оперно пеене в Пражката консерватория, но въпреки поканите и шансовете за изяви на световните оперни сцени, тя се връща в родния си град, където учителства докъм 1938 г., а след това посвещава живота си на народната песен. Посмъртно е удостоена със званието „Почетен гражданин на Трън”.

Днес нейното име носят улица и читалището в Трън, а през 2019 година в града бе издигнат и паметник на певицата. По повод 100-годишнината от рождението ѝ през 1994 и 1995 година в Трън се провежда Национален песенен конкурс „С песните на Гюрга Пинджурова“. Празникът бе възстановен през 2015 година под мотото „Да запеем песните на Гюрга“. През 2020-а и 2021-ва година той не се състоя заради пандемията от коронавирус.

Снимка: архив БНР

Гюрга Пинджурова

Родена: 1895 г.

Починала1971 г.

Родена в: гр.Трън

Професионален път:

– през 1936 г. за кратко е хористка в хора на Софийската народна опера

–  тогавашният директор на БНР – Сирак Скитник и предлага да започне работа като солистка в радиото, където по това време песните се изпълняват на живо. Така Гюрга Пинджурова става редовен участник в програмата на радиото.

Сред най – популярните песни в репертоара са: „Гугутка гука в усое“, „Попей ми, Янке ле, невесто“, „Омиле ми, Ягодо“, „Чича рече да ме жени“, „Море, Рада носи кован колан“, „Страхил войвода“, „Стоян през гора вървеше“, „Казвай, хайдут Велко“, „Хей, поле широко”, „Взехме се две сирачета“, „Пушка пукна”, „Ой, Димитро ле”

Отличия:

– през 1951 година получава „Димитровска награда” – най-висшето държавно отличие на Народна република България за приноси в областта на науката, изкуствата и културата

– удостоена със званието „Народен артист“ за заслуги към народната музика

 

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!