19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:10, 11 май 20221min

Семинар на тема: “Читалищните библиотеки и салони – пространство за култура, образование и граждански инициативи“ се проведе в Пещера

seminar chitalishte.

Пещера. Той е организиран от РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик в партньорство с Областен читалищен съвет  Бургас, подкрепян от РЕКИЦ “Читалища“ – Бургас. Домакин на събитието НЧ “Развитие-1873“ гр. Пещера

Елена Рядкова , зам. Кмет на Община Пещера поздрави  с добре дошли читалищните дейци от Област Пазарджик и Община Бургас. С уважение подчерта значението на  читалищното дело за общественото развитие в исторически план. За мястото му в културно- образователните процеси и личностно израстване в миналото и днес. За приноса му в изграждането на активно гражданско общество. За ползотворните партньорски отношения във формирането и реализирането на културни политики на местно ниво, като утвърдена практика в страната и тук. Изрази задоволство от постиженията на читалищните дейци на територията на общината и  увереност, че   ще бъдат полезни в споделянето на иновативни практики. На всички тя пожела ползотворна работа и тук под Перунова гора, да почувстват гордостта на вековете и отнесат по родните места  искра от нашата духовна светлина.

Приемам избора Ви на място град Пещера и домакин нашето читалище  като признание за постиженията на екипа ни – каза Фаня Иванова Председател на НЧ“Развитие – 1873“ в  обръщението си към инициатора и модератор на срещата инж. Радка Енчева Кочева, защото сте човекът, който познава и наблюдава, насърчава и оценява работата на всички читалища в Област Пазарджик. Благодарим ви за признанието и способността да вдъхвате самоувереност, да ни карате да се вглеждаме в своята душа като съкровищница на нравствени ценности и с бисерчета в нея да озаряваме живота – своя и на другите. На всички наши гости, в деня на Европа, чиито духовни покровители са светите братя Кирил и Методий пожелавам вдъхновение, нови и широки хоризонти на мечтите, възвишени идеали и творческо дръзновение за осъществяването им.

В работната програма ,Цветана Йовчева и Любка Шопова представиха „Иновативни проекти на библиотеката при НЧ“Развитие – 1873“. Добри читалищни  и библиотечни практики от община Бургас споделиха  Донка Димова – Председател на Областен читалищен съвет Бургас, Даниела Йотова- ст. Експерт в РЕКИЦ “Читалища“ – Бургас и др. представители от гостуващата група. Художествено творческа дейност и мениджмънт  на НЧ „Развитие – 1873“ гр. Пещера представи на терен секретарят – Мария Златкова.

За участниците в семинара гостоприемно  отвориха врати ХГ „Проф. Веселин Стайков“, Градския исторически музей и Крепостта „Перистера“.

На заминаване организатори и гости положиха цветя пред паметника на Алеко Константинов –Щастливеца от чиято кончина на 11-ти май се навършват 125 г.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!