26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:43, 1 май 20221min

Тържеството посветено на 146 години от Априлската епопея събра десетки жители и гости на К. Димитриево

praznik k dimitrievo 22.......

К. Димитриево. Тържеството посветено на 146 години от Априлската епопея в пещерското село започна с полагане на венци и цветя пред паметника на Лазар Илиев. Тук пристигнаха Йордан Младенов- кмет на община Пещера, д-р Николай Пенев- председател на местния парламент, зам.-кметове, общественици.

Снимка : peshteraprim

Лазар Илиев Марков е първият от селото, включил се в дейността на апостолите от четвърти революционен окръг. В началото на 1876г. организира създаването на революционен комитет. Избран е за куриер и член на новосформираната тайна българска полиция.

Снимка : peshteraprim

По-късно се състоя откривне на паметна плоча на свещеник Георги Томов / пред храм Св. Неделя/.

Основаният в селото революционен комитет  провежда сбирките си в храма „Св. Неделя“. Първи свещенослужител и ръководител на енорията, оставил следи в изградената църква е поп Георги Димитров Томов. В началото на 1876г. той е заклел пред кръста и Евангелието революционния комитет в селото и му е дал благословията си. Борил се против поробителите и защитавал пред тях интересите на миряните си по време на подготовката и самото Априлско въстание. Божият храм става щаб на поелите по пътя на националноосвободителната битка, а свещеника пазител, защитник и посредник между членовете на комитета, миряните от селото и ръководиттеля на четвърти революционен окръг.

Снимка : peshteraprim

Празничната програма започна с изпълнения на самодейни състави на с. К. Димитриево- група „Капитанка“, с Алеко Константиново- група „Светогорка“ и с. Главиница- група „Медени звънчета“.

Снимка : peshteraprim

Жителите и гостите на К. димитриево се насладиха на професионалните песни и танци от концертната програма на ансамбъл „Пазарджик“.

Снимка : peshteraprim

Поздрав към населението по повод 146 години от Априлската епопея отправи кметът Владимир Петров.

Снимка : peshteraprim

За прослава на Априлци блеснаха стотици ефектни светлини в нощното небе от празнична заря.

Последва  веселие с народни песни и танци


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!