Мобилно приложение за подаване на сигнали за извършени нарушения от служители на МВР, разработва вътрешното ведомство. Изготвянето му е във връзка с проект „Превенция и противодействие на корупцията“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Приложението ще бъде интегрирано към вече съществуващо и действащо мобилно приложение на МВР. Това е част от дейността по разработване на съвременни методи и средства за подаване на сигнали за корупция сред служителите на ведомството.

Приложението ще може да се ползва от граждани, чиито телефони са с операционни системи iOS и Android. За да се подаде сигнал, гражданинът ще трябва да се регистрира в приложението като попълни три имена, дата и година на раждане, мобилен номер и електронен адрес. Ще има възможност и за анонимно подаване на сигнал.

Към сигнала гражданите ще могат да прикачат снимка и видео, както и да прикачат гласово съобщение. Подателят на сигнала ще получава и автоматично генериран входящ номер.

Обществената поръчка, във връзка с изработването на приложението, е обявена на 11 април, а крайният срок за подаване на документи е 4 май. Прогнозната му стойност е 50 хиляди лева без ДДС. Възложител е дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, която отговаря за разследване на нарушения, извършени от служители на ведомството, става известно от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

„Изпълнението на настоящата обществена поръчка цели да даде опростена, достъпна и модерна възможност за подаване на сигнали от граждани, в случай на установено неправомерно и/или корупционно поведение от служители на МВР“, се казва в техническата спецификация към поръчката. Допълва се още, че мобилното приложение е насочено към всички граждани с цел „формиране в обществото на активна гражданска позиция и дух на нетърпимост към корупцията“.

В сега действащото приложение на МВР гражданите могат да подадат сигнал за нередност, да открият най-близкото до тях поделение на МВР, да направят справка по Закона за движение по пътищата, да получат нотификация при приближаване или при попадане в зона на риск, както и да получат информация чрез новини, информационен бюлетин и актуални теми.