29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Гимназията отбеляза Деня на Земята

su_sv_kl_ohridski

Пещера.По специален начин СУ „Св. Кл. Охридски“ отбеляза 22 април – Деня на Земята. Тази година той се проведе в партньорство с РИОСВ. Изборът на нашето училище не е случаен – през 2021 г. Иван Лазаров от X клас спечели първо място в Националното състезание „Зелена олимпиада“, като написа най-доброто есе и показа отлични знания за опазване на природата.

На 20 април Цветанка Чочева – главен експерт „Връзки с обществеността, специализирани регистри” към РИОСВ – Пазарджик, изнесе открит урок пред седмокласниците „Код зелено“. Урокът започна с презентация за същността и историята на Деня на Земята. В нея единадесетокласниците бяха подбрали и съвети за опазването на природата и за екологичен начин на живот. След тях Иван Лазаров прочете награденото си есе.

Г-жа Чочева даде конкретни съвети как да намалим личния си въглероден отпечатък и така да помогнем за възстановяване на екологичното равновесие. Неин помощник в интерактивния урок беше виртуалната ламя Вихра – главен еколог на Балканите. Тя задаваше въпроси за парниковия ефект, които не затрудниха учениците.

В края на урока бяха наградени победителите в конкурсите, посветени на Деня на Земята.

В надпреварата за най-хубава рисунка от учениците от начален етап под мотото  „Обичам Земята!“ победители станаха Надя Йорданова от II А клас, Никол Тинева от IV и Валентина Янкова от I Б клас. Картината на Надя беше подарена на РИОСВ като спомен от училището.

Гимназистите писаха и есе на тема „Инвестираме в нашата планета“. На първите места се оказаха единадесетокласничките Веселина Мишеморова, Ивет Кузева и Маргарита Дерменджиева.

Във фотоконкурса „Пролетта в моя обектив“ участваха 10 ученици. Строго жури оцени снимките им по сложност, композиция, идея, художествено използване на контраст. Показателно за майсторлъка на участниците е, че никой от тях не получи нула точки по някой от критериите.

 

Призьорите се очертаха безапелационно – Вероника Рогачева от VI Б клас не можеше да бъде изместена от първото място с максималните 8 точки, а Георги Узунов от IX клас спечели  второ място със 7 точки.

Битката за третото място беше много оспорвана – шестима участници имаха по 6 точки. Това принуди журито да добави още един критерий – оригиналност на снимката. Така третата награда отиде при абитуриентката Васка Паликарова. Наградите бяха ваучери за пазаруване с отстъпка от интернет сайт.

Откритият урок беше само една от дейностите, свързани с Деня на Земята. В понеделник в актовата зала на училището беше подредена изложба на тема „Инвестираме в нашата планета“ с макети и табла на екологична тема. Денят на Земята беше отбелязан и от първокласниците с рисунки, в които показаха своята грижа за планетата, за по-чистата и здравословна храна.

Своеобразен акцент постави Маргарита Дерменджиева с авторската си изложба от фотографии за човека и природата. Неслучайно през тази учебна година момичето от XI клас е лауреат на четири конкурса за фотография.

 

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!